xcounter
#

John Cockerill до футуристичної "дронобійки" i-X додав ще й оновлений штучний інтелект

7182
John Cockerill i-X
John Cockerill i-X

John Cockerill i-X й відрізняється не лише дизайнерськими рішеннями та розгоном до 100 км/год за 6 секунд, а й інноваціями у системі управління вогнем

Бельгійська збройова компанія John Cockerill продовжує розвивати свою власну протидронову систему i-X, яка не лише відрізняється сміливим футуристичним дизайном, але й обіцяє бути доволі ефективним засобом боротьби з БПЛА.

Особливо за рахунок останнього оновлення з додаванням елементів штучного інтелекту у систему управління вогнем.

Читайте також: У ніч на 6 березня українська ППО збила понад 90% "шахедів", але були ще й ракети
John Cockerill i-X
John Cockerill i-X

Як пише ArmyRecognition розробники до вже звичної системи автоматичного виявлення та автосупроводження цілі додали прогнозування руху цілі, яке у поєднанні із використанням нових боєприпасів з покращеними балістичними характеристиками (Advanced Ballistic Munition) дозволило підвищити ефективність системи.

Зазначено, що нове рішення вже пройшло доволі жорсткі двотижневі випробування, які проходили на полігоні у Болгарії, з перехоплення не лише звичайних дронів, а й високошвидкісних моделей.

Зазначимо, що система управління вогнем й стабілізації на i-X й так заслуговує уваги, бо продемонструвала реальну можливість вести прицільний вогонь на ходу зі швидкістю 120 км/год на бездоріжжі. Цей показник був досягнутий під час оцінки можливостей машини Технічним відділом французький сухопутних військ.

Зазначимо, що John Cockerill i-X вперше був представлений у 2022 році. Особливістю машини є використання гібридної силової установки та потужної підвіски, яка дозволяє розвивати швидкість до 200 км/год на дорогах та до 160 км/год в умовах пустелі. При цьому до 100 км/год цей броньовик вагою 3,5 тонни та рівнем захисту STANAG 4569 Level 2 (круговий з 30 метрів проти 7,62х39 та витримати вибух 6 кг фугасу) розганяється за 6 секунд.

Озброєння бойового модуля - 25- чи 30-мм автоматична гармата, є можливість встановлення протитанкових ракет. А також широкий набір сенсорів: потужні камери з тепловізором, лазерний далекомір та акустичні сенсори.

А окрему ставку зроблено на новий інтерфейс управління де вся інформація транслюється оператору, який використовує шолом віртуальної реальності. Також машина позиціонується як малопомітна в інфрачервоному та акустичному діапазонах.

Читайте також: ​Ядерна зброя Британії під загрозою: "нова Шотландія" має намір вивезти всі боєголовки та ракети