xcounter
#

​Якимим квадроциклами озброїли спецпризначенців НГУ: що можуть та скільки коштують (відео)

2309
Гвардійці показали спроможності квадроциклу "Метеор-1" / Фото: НГУ
Гвардійці показали спроможності квадроциклу "Метеор-1" / Фото: НГУ

В Національній гвардії похизувались властивостями мототранспортного засобу спеціального призначення - колісного квадроциклу "Метеор-1", котрий було закуплено у 2017 році. Що це за техніка, коли закуплена та скільки коштувала платникам податків – розбирався Defense Express

В підготовленому відділенням інформації і комунікації Східного територіального управлінні НГУ відеоматеріалі експлуатаційні властивості всюдиходу, що побудовано на базі на базі квадроциклу СF 800 2Х8, демонстрували спецпризначенці Окремого загону спеціального призначення "Омега" Східного територіального управління Національної гвардії України. Наразі ця машина знаходиться в штаті цього підрозділу.

квадроцикл
Стихія квадроциклу "Метеор-1" - ліс, багно, пісок, руїни, каміння, корчі та горби / Фото: НГУ

У відео йдеться, що головну свою перевагу гвардійський квадроцикл показує на складних ділянках місцевості, де інші зразки техніки, особливо – бронованої, просто не пройдуть. Його стихія – ліс, багно, пісок, руїни, каміння, корчі та горби. Як стверджується в сюжеті, колісний квадроцикл "Метеор-1" є простим в управлінні, надійним в експлуатації та маневрений.

Читайте також: ​Лави спецпризначенців НГУ поповнились - як тривав вишкіл (відео)

Квадрцикл, що стоїть на озброєнні гвардійських спецпризначенців, здатен перевозити до 800 кілограмів ваги на відстань 100 кілометрів на одній заправці. Хоча таких показників можна досягти лише, якщо йдеться про дорогу з твердим покриттям. Якщо ж маршрут пролягає складною для проїзду місцевістю, то витрати пального зростають.

Як стверджують гвардійці, квадроцикл має міцні ресори, гарні протектори та досить потужний чотиритактний двоциліндровий бензиновий мотор 800 см3 2V91W, колісну формулу 4Х4.

В НГУ стверджують, що тактико-технічні характеристики дозволяють використовувати квадроцикл під час розвідки на місцевості, заходів з антитерору, патрулювати території, доставляти переносні засоби вогневої підтримки, боєприпаси та вантажі.

квадроцикл
Головну свою перевагу гвардійський квадроцикл показує на складних ділянках місцевості, де інші зразки техніки не пройдуть / Фото: НГУ

Як показує аналіз закупівель, що були здійснені в інтересах Національної гвардії України, 10 колісних квадроциклів було закуплено у 2017 році за кінцевою ціною у 3 984 000 грн. (398 000 грн., або орієнтовно 14 300 доларів США, за одиницю). Закупівлю здійснювала військова частина 3078 (Окремий батальйон охорони та забезпечення ГУ) Національної гвардії України. Постачальником виступало ООО "Спец-Ком-Сервис", яке неодноразово виконувало контракти на постачання спеціальної техніки для структур, що входять до системи МВС України. При цьому кінцева ціна була меншою, ніж заявлена в тендері (4 012 200 грн.).

квадроцикл
Квадроцикл має міцні ресори, гарні протектори та досить потужний чотиритактний бензиновий мотор 800 см3 2V91W, колісну формулу 4Х4 / Фото: НГУ

Як свідчить технічне завдання на тендер – мова йшла про розробку та виготовлення колісного квадроциклу для потреб Міністерства внутрішніх справ (надалі МВС України) під шифром "Метеор-1". Метою таких робіт було "виготовлення колісного квадроциклу для перевезення особового складу високої прохідності, що має сучасні технічні характеристики для забезпечення частин та підрозділів МВС України".

квадроцикл
В НГУ стверджують, що тактико-технічні характеристики дозволяють використовувати квадроцикл під час розвідки на місцевості, заходів з антитерору, патрулювати території, доставляти переносні засоби вогневої підтримки, боєприпаси та вантажі / Фото: НГУ

По факту поставки можна говорити, що "Метеор-1" може являти собою дообладнану версію квадроциклу СF 800 розробки та виробництва китайської компанії Zhejiang CFMOTO Power Co., Ltd., (скорочено CFMOTO – Сі-Еф-Мото) , що розташована в місті Гангжоу. Ця компанія, що була заснована у 1989 році, спеціалізується на науково-дослідних роботах, виробництві і продажу двигунів рідинного охолодження від 125 до 1000 см. куб., мотоциклів і скутерів, квадроциклів та мотовсюдиходів (двомісних, з автомобільного типу посадкою та кермом).

квадроцикл
"Метер-1" обладнаний дзеркалами заднього виду, які не утворюють уламків / Фото: НГУ

Згідно, з технічною документацією, поставлені НГУ квадроцикли додатково захищені сталевим захистом піддону та встановленим фронтальним відбійником. Також на квадроциклі встановлено супутникову навігаційну апарату, передбачено облаштоване захищене місце під встановлення автомобільної УКХ радіостанції MOTOROLA DM4601 з можливістю вільного доступу екіпажу до передньої панелі радіостанції. Він також обладнаний дзеркалами заднього виду, які не утворюють уламків, лебідкою барабанного типу з електричним приводом, яка забезпечує тягове зусилля не менше ніж 1000 кг.

квадроцикл
Заявлені постачальником (ООО "Спец-Ком-Сервис") тактико-технічні характеристики мототранспортного засобу спеціального призначення, колісного квадроциклу "Метеор-1" / Джерело: Prozorro

ТТХ "Метеор-1" в цілому збігаються з тими, що заявлені дистриб’юторами техніки компанії CFMOTO аналогічного класу.

квадроцикл
Середній чек за базову модель технологічного донора гвардійського "Метеора-1" на цей час становить бл. 10 000 доларів США, що згідно з діючим на цей час курсом обміну дорівнює трохи більше ніж 270 000 гривень - тож вартість "дообладнання" серійного квадроцикла до рівня вимог, що виставлені в технічному завданні від НГУ, становить бл. 5000 доларів США...

Раніше Defense Express писав, що компанія "Спец-Ком-Сервіс" продає десятки вантажівок МАЗ на тендері Міноборони вже навіть без конкурентів. Ми також раніше писали про те, що Окремий загін спеціального призначення "Омега" Східного територіального управління Національної гвардії України, основним зразком стрілецької зброї в якому є штурмова гвинтівка UAR-15, отримав на озброєння пістолети Glock 17 четвертого покоління, а також про те, як він провів польовий вихід в ході якого відпрацьовувались усі основні питання бойової роботи.

Читайте також: Як воїни-гвардійці проводять бойове злагодження взимку (фото)