xcounter
#

Крилаті ракети робитимуть на 3D-принтері: Pratt & Whitney почала з двигуна

Нові технології здешевлюють виробництво нових зразків
Нові технології здешевлюють виробництво нових зразків
1497

​Американська компанія Pratt & Whitney надрукує на 3D-принтері газотурбінний двигун TJ-150, яким оснащують крилаті ракети.

Як повідомляє видання FlightGlobal, розробники хочуть скоротити число деталей силової установки з 400 приблизно до шести. У результаті двигун повинен стати наполовину дешевше.

Газотурбінний двигун TJ-150 розвиває тягу 667 ньютонів. Такі силові установки стоять, в тому числі, на ракетах MALD (ADM-160A MALD (Miniature Air Launched Decoy), застовуються як хибні цілі, оснащені системами РЕБ) і міні-ракетах SPEAR.

Читайте також: Чи бояться крилаті ракети "Нептун" та "Томагавк" російських систем радіоелектронної боротьби
DM-160A MALD
DM-160A MALD

Pratt & Whitney збирається виготовити TJ-150 виключно з надрукованих деталей. Цим проектом займеться її підрозділ GatorWorks, яке відповідає за швидке прототипування. Фахівці GatorWorks раніш вже пробувала надрукувати на 3D-принтері камеру згоряння для TJ-150, але результати були далекі від досконалості.

Розробники хочуть скоротити число деталей TJ-150 з 400 приблизно до шести, що має наполовину зменшити вартість двигуна. GatorWorks сподівається випробувати надрукований двигун до кінця року.

SPEAR
Крилата міні-ракетах SPEAR

Сьогодні 3D-друк широко застосовується в авіабудуванні. Наприклад, NASA у 2015 році випробувала ракетний двигун, який на 75 відсотків складається з роздрукованих деталей.

У свою чергу, у 2017 році General Electric протестувала авіадвигун ATP, приблизно третина якого була створена за допомогою 3D-друку з титанового сплаву. Ця технологія дозволила об'єднати 855 окремих деталей у 12.

Читайте також: Туреччина міняє європейські двигуни на свої: заплановано почати постачання власних моторів для Bayraktar TB3 та нових крилатих ракет