xcounter
#

Чому у США незадоволені програмою випробувань гіперзвукової та іншої зброї

Чому у США незадоволені програмою випробувань гіперзвукової та іншої зброї
1008

Випробування нової гіперзвукової зброї може завдати значної шкоди морським ссавцям – чиновники штату Вашингтон намагаються завадити цьому

Військово-морський флот США планує проводити випробування різних видів зброї, які проходитимуть протягом семи років у Північному навчально-тренувальному комплексі ВМФ США й територіально будуть охоплювати близько 250 миль в океані вздовж західного узбережжя від Каліфорнії до Вашингтона.

Серед усієї зброї буде також випробовуватися снаряд "що летить з семикратною швидкістю звуку". Йдеться про нову гіперзвукову зброю, призначену для бомбардування ворожої території та протидії ворожим ракетам.

Читайте також: Американські F-15EX зможуть запускати гіперзвукові ракети по цілях на відстані 3000 км
Ракета США
Ймовірний вигляд нової гіперзвукової ракети

Вона зможе не тільки вражати наземні цілі противника на березі та військові кораблі, а й збивати крилаті ракети, протикорабельні ракети й навіть боєголовки балістичних ракет. Ця зброя значно розширить можливості керованих ракетних крейсерів й есмінців.

Водночас морські ссавці "навряд чи захочуть знаходитися поруч з місцем випробування такої зброї".

І хоча військово-морський флот зазвичай розташовує спостерігачів, щоб уникнути потенційно небезпечної діяльності тоді, коли косатки чи інші морські ссавці знаходяться в районі випробувань, чиновники вважають, що цих спроб недостатньо для забезпечення безпеки тварин.

Тому чиновники штату Вашингтон хочуть, щоб військово-морський флот США змінив програму випробувань, яка може завдати шкоду косаткам чи іншим морським ссавцям, які живуть в районі затоки Пьюджет-Саунд.

Федеральний закон про захист морських ссавців, прийнятий у 1972 році, забороняє вбивство всіх видів морських ссавців. Крім того, він забороняє "впливати", тобто "переслідувати, годувати, полювати чи захоплювати будь-яких морських ссавців".

Косатки та інші морські ссавці можуть опинитися під загрозою

За оцінками ВМС США, південна популяція косаток в районі Пьюджет-Саунд може піддаватися "несмертельному впливу" від двох до 51 разів на рік протягом наступних семи років випробувань. Разом з тим, інші морські ссавці можуть піддаватися аналогічному "впливу" майже два мільйони разів за той же період.

У 2009 році дослідження ВМФ США продемонструвало, що серед морських ссавців, що мешкають на північному заході, є кити, фінвали, кашалоти, косатки, морські видри та леви. Всі вони захищені законом про захист морських ссавців, а деякі й законом про зникаючі види.

Стверджується, що протягом випробувань ВМФ буде тестувати також "підводні безпілотники для пошуку мін, підводний сонар, а також бомби".

Однак активісти із захисту прав тварин та морських ресурсів стверджують, що використання активного сонару, який передає потужні звукові сигнали до 235 децибел, щоб знаходити ворожі підводні човни, дуже небезпечні й навіть смертельні для підводних морських ссавців. Деякі з них хочуть, щоб військово-морський флот обмежив використання гідролокатора й інших гучних підводних дій, інші ж хочуть взагалі заборонити використання цих пристроїв.

Читайте також: Есмінець класу Zumwalt стане першим надводним кораблем з гіперзвуковою зброєю