xcounter
#

"Оса" для бацьки: як Білорусь оновлює власні ЗРК

Модернізація мобільного комплексу «Оса-АК/AKM» до версії 9А33-2В - в усіх подробицях
2563
"Оса" для бацьки: як Білорусь оновлює власні ЗРК

Коли мобільний ЗРК 9К33М2 «Оса-АК» і його вдосконалена версія 9К33М3 «Оса-АКМ» приймалися на озброєння, вони у багатьох аспектах випереджали свою епоху. Однак тактика використання засобів повітряного нападу постійно змінюється, а на сучасному полі бою з’являються все нові й нові загрози, з якими застарілі ЗРК вже не справляються. Щоб не відставати від цих змін, різні країни модернізують свої ЗРК до рівня, необхідного для протистояння сьогоднішнім загрозам.

Зрештою, з питанням модернізації зіштовхнулися й білоруські зенітно-ракетні комплекси 9К33М2/М3, складові елементи й боєприпаси яких були вироблені у 70-х роках минулого століття. Про те, як саме Білорусь оновлює власні ЗРК, розповідаємо в нашому матеріалі.

Найбільша проблема білоруських ЗРК 9К33М2/М3 і ракетних бойових машин (БМ) 9А33БМ2/M3, що входять до їх складу – критичний вік боєприпасів, а саме керованих ракет 9М33М2/M3. Вони значно перевищили встановлений виробником ресурс(на 15-20 років, якщо порівнювати з визначеним виробником терміном придатності), а більшість, щонадалі використовуються (головним чином, ракети версії М3, тоді як ракети М2 знято з озброєння), становлять загрозу скоріше для користувачів, а не для цілей. Йдеться передусім про вплив часу і хімічних реакцій. Крім застарілої елементної бази електроніки, головною проблемою ракет є процеси старіння твердого ракетного палива двигуна й інші піротехнічні елементи.

Читайте також: Як в Білорусі випробували дослідний зразок бойової машини ЗРК "Оса" (відео)

Також виникають питання і щодо базових машин основних елементів комплексу. Це трьохосні плаваючі шасі БАЗ-5937 (бойова машина) і БАЗ-5939 (транспортно-заряджальна машина 9Т217Б). Критичною проблемою цих машин є брак більшості асортименту запчастин, а також технічна застарілість.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти