xcounter
#

"Укроборонпром" досі не може розв'язати проблему з боргами держпідприємств

Підприємства, що входять до складу ДК "Укроборонпром" є найбільшими постачальниками ОВТ ЗСУ
Підприємства, що входять до складу ДК "Укроборонпром" є найбільшими постачальниками ОВТ ЗСУ
3181

Величезні борги ускладнюють роботу всієї оборонної галузі

Однією з найбільших проблем у процесі трансформації Концерну "Укроборонпром" є значна заборгованість окремих підприємств "оборонки". На цьому наголосив член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін у інтерв'ю виданню "Ділова столиця".

ХДАВП
"Лідером" з заборгованості у Концерні є "Аерокосмічний холдинг", підприємства якого (здебільше ХДАВП) мають борги у 4,178 млрд гривень

За його словами, "в "Укроборонпромі" є величезна проблема, рішення якої поки не знайдене. Йдеться про величезні борги деяких підприємств перед концерном, які ускладнюють роботу всієї галузі: десь тривають суди, десь арештовують рахунки підприємств, і їм не вистачає обігових коштів, щоб виконувати контракти, підписані в попередні роки.

Читайте також: Зеленський підписав указ про збільшення наполовину чисельності ЗСУ (документ)

Деякі підприємства неможливо витягнути з боргової ями, але й закрити не можна, бо вони теоретично можуть виконувати важливі завдання в оборонній сфері.

МСЗ

"Почесне" друге місце з боргами у розмірі 3,372 млрд грн у кластера "Морські системи", який здебільше тягне униз збанкрутілий Миколаївський суднобудівний завод

Насправді, в "Укроборонпромі" є величезний фронт робіт, і поки нема підстав для оптимізму, деякі речі доводиться виправляти в ручному режимі — десь краще, десь гірше.

ЗІМ

Держпідприємства "Бронетанкового кластера" ДК "Укроборонпром" мають борги у 3,163 млрд гривень

"Наприклад, в історії з ХКБМ ім. Морозова, на мій погляд, керівництво не впоралося з проблемами, і в "Укроборонпромі" мають на це якось реагувати", наголосив Сергій Рахманін.

За словами народного депутата, "у липні 2021 року був ухвалений Закон №1630-IX "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності", який передбачає корпоратизацію "Укроборонпрому", і на сьогодні пройшло занадто мало часу, щоб робити якісь далекосяжні висновки відносно змін в оборонці".

Укроборонпром
Попри офіційне декларування зростання виробництва, у Концерні непублічно відзначалося, що рівень операційного прибутку достатній тільки для обслуговування поточних боргів та мінімальних капітальних вкладень

Нагадаємо, станом на квітень минулого року прострочена заборгованість підприємств Концерну склала майже 13,2 млрд гривень, з яких понад 4,7 млрд грн - заборгованість перед Державою. При цьому, в самому Концерні відзначали, що не здатні самостійно погасити прострочену заборгованість й наголошували на необхідності державної підтримки для вирішення цього питання.

Читайте також: Рєзніков хоче залучити український бізнес до будівництва патронного заводу в Україні