xcounter
#

Приречені на переозброєння: арсенал протидії дронам та новинки для бійця (огляд виставки "Зброя та безпека-2021", частина 4)

2804
Комплекс протидії БПЛА "Нота"
Комплекс протидії БПЛА "Нота"

У четвертій частині серії матеріалів "Приречені на переозброєння: огляд виставки "Зброя та безпека-2021" ми поговоримо про те, чим протидіяти ворожим дронам та які новинки для бійця були представлені на виставці.

Арсенал для протидії дронам

Поряд з безпілотною технікою на виставці демонструвалися також зразки засобів РЕБ та антидронові системи.

Компанія ТОВ Proximus LLC (м. Київ) показала новітню станцію РЕБ "Прометей-МФ5", унікальність якої полягає у можливості здійснення не лише радіопридушення у визначеному діапазоні частот ліній зв'язку, а й блокуванні роботи наземних та повітряних засобів розвідки противника.

Читайте також: Приречені на переозброєння: броня та вогонь – нові рішення (огляд виставки "Зброя та безпека-2021", частина 3)
Станція постановки перешкод "Прометей-МФ5", вигляд зпереду

Станція РЕБ "Прометей-МФ5" призначена для створення радіоелектронних перешкод для блокування роботи безпілотних систем, артилерійських радарів, систем навігації, засобів зв’язку між командними пунктами, бойовою технікою й особовим складом противника.

Станція дозволяє здійснювати радіоелектронну розвідку, пеленгування і радіоелектронне придушення радіостанцій на фіксованих частотах і в режимі ППРЧ, БПЛА тактичного рівня, РЛС у межах частотного діапазону.

Прометей МФ5
Висувна щогла станції "Прометей-МФ5"

Компанія також демонструвала й іншу свою розробку – вдосконалений комплекс РЕБ з БПЛА "Буковель-AD R4", призначений для зриву виконання польотних завдань БПЛА шляхом радіоелектронного впливу на їхні бортові радіоелектронні системи.

З 2016 року цей комплекс використовується військовими безпосередньо в зоні АТО/ООС і постійно вдосконалюється. Так, якщо раніше комплексом здійснювалося радіопридушення роботи GPS та GLONASS, то тепер до цього переліку додалися ще й Galileo та Beidou. Також розширився частотний діапазон комплексу та збільшилась кількість завад, які він може ставити одночасно.

Комплекс має пасивну систему виявлення та пеленгації безпілотників. Такі БПЛА, як російський "Орлан-10" він бачить на відстані від 70 до 100 км, БПЛА на кшталт Bayraktar TB2 – 200 км. Ефективна дальність радіопридушення – до 16-20 км. Час розгортання у бойове положення – 2 хв.

ТОВ "Трітел" і ДП "Завод "Арсенал" (м. Київ) показали мобільний комплекс РЕБ "Нота", призначений для придушення каналів зв’язку ворожих БПЛА. Нещодавно відбувся перший етап полігонних випробувань оновленої версії комплексу "Нота", що отримав багатофункціональну РЛС з цифровою антенною решіткою.

Комплекс протидії БПЛА
Комплекс протидії БПЛА "Нота"

РЛС дозволяє отримувати точні дані щодо координат і висоти цілі, що значно підвищує ефективність роботи комплексу і скорочує час реакції. Також уможливлюється перехоплення (і знищення вогневими засобами) дронів, що, попри придушення каналу зв’язку, можуть діяти в автономному режимі.

Новинки для бійця

У сегменті бойової стрілецької зброї на виставці слід відзначити дві новинки від відомого українського виробника великокаліберної снайперської зброї ТОВ "ХАДО-Холдінг" (м. Харків).

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти