xcounter
#

"Гетьман Сагайдачний" може "застрягти" на ремонті на невизначений період

Фрегат "Гетьман Сагайдачний" спущений на воду 30 років тому. У ВМСУ розраховують, що корабель, після модернізації, прослужить ще з десяток років
Фрегат "Гетьман Сагайдачний" спущений на воду 30 років тому. У ВМСУ розраховують, що корабель, після модернізації, прослужить ще з десяток років
6765

Українські корабели вже на початковому етапі зіткнулися з низкою проблем, які ускладнюють оцінку стану фрегата та обрання місця для проведення його відновлення

Роботи з відновлення та модернізації фрегата проекту 11351 "Гетьман Сагайдачний" під керівництвом фахівців ДП "Дослідно-проектний центр кораблебудування" можуть зайняти чимало часу.

Як стало відомо Defense Express з власних джерел, наразі ще навіть не підготовано повного плану майбутніх робіт, оскільки над ним почнуть працювати лише отримавши вичерпні дані аудиту й поточного стану корпусу та усіх систем корабля.

Читайте також: ВМСУ хочуть заміну "Гетьмана Сагайдачному", але остаточного рішення по "Володимиру Великому" поки нема

Корабель був спущений на воду 30 років тому, багато компонентів вже давно не випускаються (при цьому терміни їх придатності вичерпані), а значну кількість складових систем (від проводки до озброєння) потрібно буде замінити на аналоги.

ЧСЗ
Територія колишнього "Чорноморського суднобудівного заводу". На дальньому плані частина з елеваторами, яка належить "Нібулону"

При цьому, на держпідприємстві хочуть перевірити практично все – від стану, наприклад, кабелів та обшивки, до повного й детального звіту щодо операцій з модернізації та ремонту флагмана ВМСУ, які проводились у минулому.

Оцінка стану підводної частини корпусу та низки систем потребують докування корабля. Це, своєю чергою, робить необхідним або доставку великого плавучого доку до самого корабля, або проведення днопоглиблювальних робіт на "Нібулоні" чи річці Інгул (щоб дійти до МСЗ).

Гетьман Сагайдачний
Обтічник гідроакустичної системи МГК-335С "Платина" (у передній частині корабля знизу) не дозволяє фрегату переміщатися на невеликих глибинах

Лише після отримання всієї цієї інформації для Міноборони буде розроблено кілька варіантів майбутньої модернізації. Тож до повної оцінки експертам навіть важко сказати, скільки може знадобиться коштів та часу для проведення всіх робіт.

Нібулон
Хоч довжина корабельного сліпу "Нібулона" дозволяє підняття на нього для проведення обстеження та ремонту фрегат "Гетьман Сагайдачний", невеликі глибини не дозволяють довести корабель до узбережжя

Експерти в сфері кораблебудування зазначають, що для якісної модернізації фрегата й монтажних робіт необхідне специфічне обладнання, яке мають лише кілька підприємств в Україні. Попередньо за проведення ремонту начебто мав взятися "Нібулон".

"Гетьман Сагайдачний" має довжину у 124 метри й велику осадку (через наявність гідроакустичної системи). На сьогодні він перебуває на території колишнього ЧСЗ (тій частині, що належить "Нібулону"), однак там його ремонтувати вкрай складно (оскільки з підприємства банкрута демонтовано та вивезене необхідне обладнання).

Верфі

Карта основних суднобудівних заводів Миколаєва

Інші складнощі чекають при його можливому перебазуванні на територію ДП "Миколаївський суднобудівний завод" або суднобудівельний завод "Нібулон". Потрібне обладнання там є, однак глибина не дозволяє дійти до причала такому великому кораблю.

ЧСЗ
Одним з варантів розв'язання проблем з докуванням фрегату, є перебазування на територію колишнього ЧСЗ одного з великих плавучих доків

Про укладання контракту на проведення комплексу робіт з ремонту та модернізації фрегата "Гетьман Сагайдачний" ДП "ДПЦК" стало відомо на початку цього року. Так, було повідомлено, що робота буде проведена у декілька етапів, а до її виконання планують долучити значну кількість українських підприємств.

МСЗ
Замулення річки Інгул робить неможливим, без проведення днопоглиблювальних робіт, переміщення українського флагмана на територію МСЗ

Водночас на ДПЦК зазначали, що роботи такого обсягу та складності для кораблів такого класу не виконувало жодне підприємство за весь період незалежності України.

Читайте також: МСЗ відремонтував розвідник ВМСУ "Переяслав" (фото)