xcounter
#

"Антонов" модернізує два двигуни для Ан-124 "Руслан"

4186
ТРДД Д-18Т серії 3 на транспортувальному візку / Фото: Dmitry Kanunnikov
ТРДД Д-18Т серії 3 на транспортувальному візку / Фото: Dmitry Kanunnikov

Крім того, буде проведений і капітальний ремонт цих двох авіадвигунів Д-18Т на загальну суму у понад $5,5 млн

ДП "Антонов" уклало договір з ДП "Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес" ім. академіка О. Г. Івченка" (обидва підприємства входять до складу ДК "Укроборонпром") щодо ремонту та модернізації двох двигунів Д-18Т.

Відповідна інформація була оприлюднена на сайті державних закупівель ProZorro 15 червня ц.р. (контракт укладений 1 червня 2021 року).

Читайте також: "Івченко-Прогрес" закупило у "Мотор Січ" комплектуючі та двигуни на 766 млн гривень
Договір на ремонт двох Д-18Т
Договір на ремонт двох Д-18Т

Запорізьке держпідприємство-розробник, за умовами контракту має здійснити капітальний ремонт авіаційних турбореактивних двоконтурних трьохвальних двигунів Д-18Т серії 3 та модернізувати їх до версії 3А.

Д-18Т серії 3 на транспортувальному візку. Прийшов від виробника для установки на відновлюваний після тривалого простою Ан-124-100 Руслан
Д-18Т серії 3 на транспортувальному візку. Прийшов від виробника для установки на відновлюваний після тривалого простою Ан-124-100 "Руслан"

Вартість ремонтних робіт та модернізації становить $5,6 млн. Авіабудівне підприємство планує поставити двигуни на "Івченко-Прогрес" у серпні та вересні поточного року (разом з авансом у 50%), а через рік забрати (сплативши другу половину платежу).

Три Д-18Т під крилом транспортного літака Ан-225
Три Д-18Т під крилом транспортного літака Ан-225 "Мрія"

Нагадаємо, ТРДД Д-18Т є чи не найпотужнішим серійним двигуном подібного класу у світі й встановлюється на транспортні українські літаки Ан-124 "Руслан" і Ан-225 "Мрія".

Один з Ан-124 Руслан Авіаліній Антонова з демонтованими двигунами Д-18Т в цеху підприємства під час пресконференції Президента України
Один з Ан-124 "Руслан" "Авіаліній Антонова" з демонтованими двигунами Д-18Т в цеху підприємства під час пресконференції Президента України / Фото: Марина Асмолова

З огляду на постійну експлуатацію надважких транспортників, що належать "Авіалініям Антонова" (сім "Русланів" та одна "Мрія") та розірвані стосунки з РФ, де знаходиться значна кількість підприємств, що раніше виготовляли комплектуючи для цих машин, ці літаки досить часто перебувають на різних роботах за ремонту та модернізації або імпортозаміщення.

Останній з відомих ремонтів двигунів Д-18Т серії 3, встановлених на літаках з авіапарку ДП "Антонов" був замовлений минулого року. Тоді держпідприємство уклало угоду щодо капітального ремонту чотирьох Д-18Т з АТ "Мотор Січ" (серійний виробник цих виробів) на суму у $9,6 млн.

Читайте також: ДП "Антонов" замовило чотири нових двигуна Д-436-148ФМ для Ан-178 ЗСУ