xcounter
#

ЗСУ вперше показали, як використовують "литовські" гаубиці M101 часів Другої світової (відео)

4999
Гаубиця М101 литовської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Гаубиця М101 литовської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від моменту оголошення про передачу до безпосередньої роботи по рашистам минуло дещо більше 2 місяців

У відкритому доступі з'явилось відео, яке вказує – бійці Сил оборони України почали використовувати для знищення російських окупантів зокрема гаубиці М101 калібру 105-мм, про передачу яких Литва оголосила на початку вересня 2022 року. М101 виготовлялись ще за часів Другої світової війни, але знайшли своє місце і на полях боїв ЗСУ проти рашистів, подібно гарматам Д-44 калібру 85-мм, наголошують автори twitter-профілю Ukraine Weapons Tracker.

Яку саме кількість гаубиць M101 Україна отримала від Литви, не розголошується. The Military Balance 2022 вказує, що на кінець минулого року литовська армія мала 18 одиниць М101. Та планувала списувати такі артсистеми не раніше, коли отримає замовлені у Франції САУ CAESEAR. Але в цій історії Литва вирішила переглянути власні пріоритети, та віддала свої М101 українському війську поза власним графіком.

Читайте також: ЗСУ отримали постріли до РПГ-7 та "олівці" до "Градів" від Люксембургу, та чеські БПЛА "на додачу"
Процес передачі гаубиць M101 для Збройних Сил України, вересень 2022 року, фото - Міноборони Литви

В строю литовського війська такі артсистеми використовувались для підтримки легкопіхотних бригад. Гаубиці М101 мають дальність стрільби до 11 км, темп ведення вогню - 4-5 пострілів на хвилину, маса в бойовому положенні - 2,26 тонн.

Ймовірно, такі арстситеми в строю ЗСУ використовуватимуться в складі десантно-штурмових бригад, як це уже було наприклад із 105-мм гаубицями L119, отриманими від Великої Британії.

Гаубиця М101 литовської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Яку зброю та інші "приємності" Ан-124 везе для ЗСУ з півночі Європи