xcounter
#

ЗСУ стріляють із САУ CAESAR більше півроку, є проблеми з ремонтом та новими стволами

12067
САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел
САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для капремонту потрібно вести в Польщу, але краще відкрити сервісний центр на території України

Декілька самохідних артустановок CAESAR, які Україна отримала як військову допомогу від Франції у квітні 2022 року, після понад півроку інтенсивних боїв вимагають капітального ремонту.

Одна із 18 наявних САУ повністю вийшла із строю, ще декілька довелось «поставити на прикол» в очікуванні технічного обслуговування. В багатьох випадках також потрібна заміна турелей, на черзі – ремонт стволів, які також відстріляли свій ресурс. Про це йдеться в публікації французького видання Le Figaro.

Читайте також: Неочікуваний постачальник знову в ділі і допомагає ЗСУ бити рашистів 155-мм боєприпасами
САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що проблема з ремонтом "Цезарів" в строю українського війська обговорювалась під час візиту міністра оборони Франції Франсуа Лекорно до Києва 28 грудня 2022 року. Очільник французького оборонного відомства при цьому визнав, що «деякі пошкодження САУ CAESAR стають серйозними». І що необхідність «обслуговування та навчання технічного персоналу стає перешкодою для ведення боїв».

Le Figaro з посиланням на слова міністра оборони України Олексія Рєзнікова відтворює, що зараз Збройні Сили України можуть самостійно забезпечити лише два рівні технічного обслуговування для своїх артустановок CAESAR: поточний ремонт безпосередньо після бою та ремонт середньої складності, який вже опанували підприємства в Україні. Якщо ж потрібен капремонт, тоді САУ потрібно вести аж на території Польщі, де власне й відбуваються роботи, і це затратно не тільки по грошам, але й по часу також.

САУ CAESAR в строю ЗСУ, фото - АрміяInform

Франція наполягає, що в Україні є можливість замовляти комплектуючі для техніки безпосередньо у виробників. Тим більш, що для фінансування подібних поставок Париж створив профільний фонд у 200 мільйонів євро. Автор створення такого фонду, депутат Бенджамін Хаддат, відвідував Київ у складі урядової делегації на чолі з Лекорню під час візиту 28 грудня минулого року.

В свою чергу, наше Міноборони хотіло би "більше співпраці з французькими компанії, щоб полегшити ремонт на території України". Іншими словами – замкнути весь цикл технічного обслуговування САУ CAESAR на теренах саме нашої країни.

САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чи зможуть країни НАТО наростити випуск 155-мм боєприпасів чи снарядний голод стане глобальним