xcounter
#

ЗСУ показали використання рідкісної ракети 9М79 до ОТРК "Точка"

36798
Пуск ОТРК "Точка-У" Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск ОТРК "Точка-У" Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

Такі ракети випускались ще в 1970-х роках та мають дальність до 70 кілометрів

В соцмережах з’явилось відео одного із епізодів, як наші ракетники стріляли по російським окупантам із ОТРК "Точка-У". Час та місце події залишились невідомими, а якщо зважити на відомий факт, що подібні відео публікуються зазвичай із суттєвим лагом, то не можемо виключати, що цей пуск міг відбутись взагалі кілька місяців назад.

Але ці кадри є цінними з огляду на тип ракети, який був використаний в цьому епізоді. Річ в тім, що тут використано ракету 9М79Ф до комплексу "Точка", яка має дальність стрільби всього до 70 кілометрів.

Читайте також: США може закупити менше літаків F-35 у 2025 році: про яку кількість йдеться

Тут треба окремо пояснити, що оперативно-тактичний ракетний комплекс 9К79 "Точка-У" під балістичну ракету 9М79М із дальністю стрільби вже до 120 кілометрів був прийнятий на озброєння вже 1989 році. А до того моменту, із 1975 року, на озброєнні радянської армії стояв ракетний комплекс "Точка" (для заміни якого власне і розроблявся ОТРК "Точка-У").

Комплекс "Точка" мав дальність стрільби всього до 70 кілометрів, та заявлений показник ймовірного відхилення від цілі на рівні 250 метрів. Під цей ракетний комплекс було два типи оперативно-тактичних балістичних ракет – 9М79Б під ядерний боєзаряд та 9М79Ф під конвенційний фугасний боєзаряд. На кадрах вище фігурувала ракета 9М79Ф.

Використання балістичної ОТР 9М79 під час стрільби із ОТРК "Точка-У" в строю ЗСУ, стоп-кадр відео із соцмереж

Нюанс в тому, що сама ймовірність того, що до нашого часу можуть "дожити" ОТР 9М79 родом із 1970-хх років була вкрай низькою. А сам факт використання такого типу ракетної зброї може заодно демонструвати масштаб зусиль, які докладали працівники українського ОПК до або уже під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну, щоб забезпечити воїнам ЗСУ весь можливий спектр засобів ураження ворога.

Окремо нагадаємо, що для стрільби із ОТРК "Точка-У" призначені також ОТР типу 9М79К із касетною бойовою частиною та 9М79ФР із уламково-фугасною бойовою частиною та пасивною радіолокаційною ГСН. Але на поточний момент є взагалі відкритим питання про те, чи залишився в ЗСУ бодай якийсь запас ракет до комплексу "Точка-У".

Візуальні відмінності між ракетами 9М79 до ОТРК "Точка" та 9М79М до ОТРК "Точка-У", зображення з відкритих джерел
Читайте також: Що за нову далекобійну зброю США передадуть Україні літом і на скільки це вірогідно