xcounter
#

ЗСУ показали, чим чеська Dana вигідно відрізняється від радянських САУ

16661
САУ Dana в строю ЗСУ, грудень 2022 року, фото - АрміяInform
САУ Dana в строю ЗСУ, грудень 2022 року, фото - АрміяInform

Такі машини уміють не тільки ефектно "насипати" 152-им калібром, але й швидко виходити з-під удару ворога

АрміяInform свою чергову публікацію присвятила чеській самохідній артустановці Dana в строю Збройних Сил України. Такі САУ наше військо отримало у квітні 2022 року, кількість поставлених артустановок не розкривалась.

Для матеріалу автори видання опитали артилеристів 110-ої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка. Щоправда, при цьому не уточнюється, про яку саме модифікацію мова – про "оригінальну" Dana ShKH vz. 77, чи все ж про новітню Dana-M2. Тому ми можемо лише в загальних рисах побачити, які переваги має чеська Dana над самохідними артустановками радянського виробництва.

Читайте також: Скільки часу знадобилося, щоб ЗСУ поставили у стрій модернізовані радянські танки 60-х років з Європи
САУ Dana в строю ЗСУ, грудень 2022 року, фото - АрміяInform

Наші бійці наголошують, що на відміну від радянських САУ, на чеській "Дані" робоче місце кожного із членів екіпажу ізольоване, відповідно – нема "спільного" загазованого приміщення, де працювати незручно усім бійцям із обслуги артустановки.

Робочі місця членів екіпажу розташовані в ізольованих кабінах, бійці спілкуються між собою по радіозв’язку. Тим більш, що наявність автомата заряджання, що може працювати за будь-якого кута підйому ствола гармати, суттєво спрощує роботу нашим артилеристам. Для наведення гармати може використовуватись або електромеханічний привод, або резервний ручний механізм.

САУ Dana в строю ЗСУ, грудень 2022 року, фото - АрміяInform

Бійці зі складу обслуги "Дани" кажуть, що не знають конкретних цілей, по яким працюватимуть, ведуть вогонь лише за визначеними координатами. Після виходу на вогневу позицію наші "боги війни" по бусолі проводять орієнтування в заданому напрямку роботи, і тоді починають вести вогонь по оркам.

"Як правило, перший постріл є пристрільним. Далі корегуємося та стріляємо на ураження. Переважно нищимо колони, бронетехніку, укріплення, живу силу противника. Поки є ворожі цілі — у нас завжди буде робота. І ми її готові виконати зі 100-відсотковим успіхом", - розповідає командир батареї на псевдо "Іскра".

САУ Dana в строю ЗСУ, грудень 2022 року, фото - АрміяInform

Возимий боєкомплект для САУ Dana складає до 50 пострілів. Одна із найбільш важливих переваг цієї артустановки – здатність швидко покинути вогневу позицію, щоб не потрапити під удар ворога. І тут на руку нашим "богам війни" грає колісне шасі цієї САУ із високою прохідністю.

Читайте також: Одна з країн Африки віддала ЗСУ свої Т-72, тому Чехія зможе модернізувати 120 замість 90 танків