xcounter
#

"Зоря"-"Машпроект" почала розробку перспективних водневих та газоводневих двигунів

2324
Ймовірно, одна з перспективних установок ДП "НВКГ "Зоря"-"Машпроект" / Фото: Укроборонпром
Ймовірно, одна з перспективних установок ДП "НВКГ "Зоря"-"Машпроект" / Фото: Укроборонпром

В рамках проекту планується створення кількох випробувальних стендів, проведення комплексу ДКР та випробувань зразків нових двигунів

ДП "Науково-виробничий комплекс газотурбобудування "Зоря"-"Машпроект" (входить до складу ДК "Укроборонпром") за власні обігові кошти почало працювати над розробкою власних екологічно чистих водневих двигунів.

Як повідомила прес-служба Концерну, амбітний проект буде розбитий на кілька етапів. Робота над першим з них вже почалася.

Читайте також: Індія та ДП "Зоря-Машпроект" домовились про спільний проект по силовим установкам для кораблів
Зоря-Машпроект
Наразі "Зоря"-"Машпроект" є одним зі світових лідерів у розробці та виготовленні газотурбінних установок

Так, до III кварталу 2022 року на держпідприємстві планують завершити створення нового випробувального стенда для розробки дослідних зразків, випробувань та одержання робочих зразків камер згоряння для серійних та перспективних газотурбінних двигунів. При цьому виготовити перший робочий зразок камери згоряння на водневому паливі для газотурбінного двигуна потужністю у 25 МВт заплановано на 2023 рік.

Зоря-Машпроект
Макет одного з сучасних виробів ДП "НВКГ "Зоря"-"Машпроект" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

На другому етапі планується створити стенд електростанції на випробувальному майданчику "Каборга".

Своєю чергою, вже там розраховують провести комплекс дослідно-довідних робіт для серійних та перспективних газотурбінних двигунів власного виробництва на водневому та газоводневому паливі, а також - випробування двигунів перед постачанням потенційному замовнику на реальну електростанцію.

есмінець
Новітній есмінець INS Mormugao ВМС Індії з українською ГТУ проходить випробування, фото з відкритих джерел

"Наразі ми вже маємо досвід використання газової суміші з 20% вмістом водню. Зараз ведуться роботи зі створення двигуна, який здатний використовувати як паливо газ з високою концентрацією водню. Це – міжнародний європейський тренд", - розповів про інноваційний проект генеральний директор ДП "НВКГ "Зоря"-"Машпроект" Олексій Жуковець.

Зоря-Машпроект
Газотурбінні установки від ДП "НВКГ "Зоря"-"Машпроект" для індійських військових кораблів

"На сьогодні ми робимо це за власні обігові кошти, втім, сподіваємось, що цей водневий напрямок буде підтриманий і на державному рівні", - додав він.

Зоря-Машпроект
Нова перспективна газотурбінна установка потужністю 32 МВт

Нагадаємо, майбутній флагман холдингу "Морські системи" на сьогодні завершує роботи над створенням нового двигуна потужністю 32 МВт, який може бути застосований в енергетиці, газоперекачуванні та морській сфері.

Двигун знаходиться на завершальній стадії стендових випробувань. На цей момент ведуться перемовини з партнерами щодо його дослідної експлуатації на одному з об'єктів.

Читайте також: Індія випробовує новітній есмінець із двигунами від ДП "Зоря"-"Машпроект"