xcounter
#

Завершуються випробування цивільної версії нової української ГДТ: на черзі морський варіант

3485
Новий газотурбінний двигун потужністю 32МВт від ДП НВКГ "Зоря"-"Машпроект"
Новий газотурбінний двигун потужністю 32МВт від ДП НВКГ "Зоря"-"Машпроект"

Нова турбіна потужністю 32МВт, розроблена "Зоря"-"Машпроект", може зацікавити іноземних замовників

ДП НВКГ "Зоря"-"Машпроект" (входить до складу ДК "Укроборонпром") завершує випробування цивільної версії своєї нового газотурбінного двигуна номінальною потужністю 32МВт.

Про це в інтерв'ю "Security talks з Валентином Бадраком" повідомив генеральний директор держпідприємства Олексій Жуковець, додавши, що наступним етапом буде створення його військової (морської) версії.

Читайте також: "Зоря-Машпроект" отримала нове замовлення від Індії на силові установки для фрегатів Talwar
ГДТ
Нова перспективна газотурбінна установка потужністю 32 МВт

"У нас є перспективний двигун 32МВт. Наш самий новий двигун, яким можна було б оснащувати великі потужні кораблі. Зараз ми закінчуємо його випробування в цивільній версії й уже можна було б переходити до виготовлення версії морської", - розповів він.

Talwar
Індійські фрегати типу Talwar оснащуються чотирма ГДТ - двома потужністю 7350 кВт та двома потужністю 16550 кВт

З огляду на велику потужність нового ГДТ, оснастити їм порівняно невеликі військові кораблі (корвет або фрегат) не вдасться – вони застосовують набагато менші турбіни (до 20 МВт). Тому, найбільш ймовірним замовником таких виробів на підприємстві вважають Китай, який масово будує й великі кораблі (зокрема, есмінці різних типів).

есмінець 055
Окрім десятків більш невеликих кораблів, Китай також будує авіаносці та великі есмінці типу 055, які мають водотоннажність понад 10 тисяч тонн

"Це майбуть самий перспективний двигун, який можна було б запропонувати ринку Китаю. Тому що це країна яка будує великі кораблі й там це може бути потрібно", - відзначив Олексій Жуковець.

Він також додав, що перемовини на цю тематику з китайськими представниками вже проходили, але на той час не дійшли згоди через фінансові питання.

есмінець 055
Есмінець типу 055 оснащений чотирма газовими турбінами QC280 потужністю по 30 000 кВт, які є китайським варіантом українських UGT25000 від "Зоря"-"Машпроект"

"Я впевнений що зараз ми повернемося до цього питання з китайською стороною й будемо його обговорювати", - зазначив він.

МДК проекту 958 Бізон
Останнім великим контрактом з Китаєм для "Зоря"-"Машпроект" стало постачання турбін для МДК проекту 958 "Бізон"

Нагадаємо, про перші успішні тестові випробування нового ГДТ потужністю 32 МВт на "Зоря"-"Машпроект" стало відомо у серпні 2018 року. Влітку 2020 року на підприємстві повідомили про активізацію роботи зі створення нового базового газотурбінного двигуна у "цивільному" варіанті.

ГДТ
Перший тест нової ГТД 32МВт у серпні 2018 року відвідав особисто колишній президент Петро Порошенко / Фото: Укроборонпром

Такий двигун може бути використаний в енергетичній промисловості, як механічний привід електрогенератора або ж у газотранспортних мережах, як механічний привід компресорів природного газу.

Читайте також: Індія будує власні фрегати Talwar, "Зоря-Машпроект" поставить до них двигуни