xcounter
#

"Зброя Апокаліпсису": у РФ "зникла" субмарина-довгобуд, що може запускати "новітні" ядерні "безпілотники" (оновлено)

4274
"Зброя Апокаліпсису": у РФ "зникла" субмарина-довгобуд, що може запускати "новітні" ядерні "безпілотники" (оновлено)

Росія знову хоче лякати світ своєю "аналоговнет" зброєю

"Путін, схоже, близький до того, щоб кинути новий виклик Заходу і ще більше підняти рівень ядерного протистояння", – з таких слів починається матеріал італійського видання La Repubblica.

У ньому йдеться про те, що, згідно зі звітом розвідки НАТО, на який посилається видання, російський атомний підводний човен К-329 "Белгород" зник з бази та вийшов у арктичні моря – підозрюють, що його місією стане перше випробування російської "суперторпеди" "Посейдон", яку часто називають "зброєю Апокаліпсису".

Читайте також: США за останні роки вже декілька разів відпрацьовували сценарії відповіді на тактичний ядерний удар РФ - які рішення приймались

Так, у НАТО підозрюють, що Росія планує протестувати свою торпеду під кодовою назвою "Статус-6" з атомною боєголовкою, ймовірно, у дві мегатонни у районі Карського моря.

У контексті цієї новини варто сказати декілька слів і про підводний човен, і про російську "супер-торпеду". Так, атомний підводний човен К-329 "Белгород" можна назвати справжнім довгобудом, вона була закладена на ПО "Севмаш" ще у липні 1992 року, і спочатку була відома як атомний підводний кресейр проекту 949А "Антей", однак у 1993 була перейменована у "Белгород".

апл к-329
АЛП К-329 "Белгород"

Потім у РФ через різні причини то відмовлялися від її будівництва і виводили зі складу ВМФ РФ, то знову поверталися до цього проекту. Зрештою, у квітні 2019 року АПЛ "Белгород" була спущена на воду, а 8 липня 2022 року відбулася офіційна церемонія передачі субмарини.

Щодо російської новітньої ядерної торпеди "Посейдон", то вперше про неї "випадково" стало відомо у 2015 році, водночас у 2018 Путін офіційно підтвердив існування цієї зброї.

торпеда
Торпеда "Посейдон", художнє зображення

Ракета "Посейдон" розроблялася з метою того, щоб "доставити" ворогу ядерну боєголовку, уникнувши систему інфрачервоного супутникового спостереження США. Ця торпеда фактично є повністю роботизованою швидкісною малопомітною субмариною мініатюрних розмірів. Має довжину у 20 м та діаметр у 1,8 м, маса – близько 100 тонн.

Як стверджують у РФ, ця торпеда має "фактично необмежену дальність дії", та може йти до цілі на глибині понад 1 км зі швидкістю орієнтовно 110-130 км/год (за деякими даними, до 200 км/год).

Update: як повідомляє Центр протидії дезінформації, інформація щодо російського підводного човна з ядерною торпедою наразі не відповідає дійсності. Повний текст повідомлення нижче:

Читайте також: Які проблеми можуть виникнути в армії РФ, якщо Путін накаже застосувати тактичну ядерну зброю