xcounter
#

Збито 75% "шахедів", у Румунії знову кажуть про "несанкціоноване проникнення" дронів

1835
Мобільна група протиповітряної оборони, фото — Командування Повітряних Сил ЗСУ
Мобільна група протиповітряної оборони, фото — Командування Повітряних Сил ЗСУ

Сили оборони збили більшість дронів-камікадзе типу Shahed-131/136, випущених рашистами

Під час чергової терористичної атаки у ніч на 30 вересня російське окупаційне військо випустило по Україні близько 40 одиниць своїх дронів-камікадзе типу Shahed-131/136, про це йдеться у звіті від Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Всі безпілотники були випущені з одного напрямку, а саме з півдня, з миса Чауда, що у тимчасово окупованому Криму. Як відзначають у ПС ЗСУ, всього силами нашої протиповітряної оборони було збито 30 ударних дронів у межах Одещини, Миколаївщини та Вінниччини — це 75% з усіх випущених "шахедів".

Читайте також: Як РФ дійсно може модернізувати ракети для С-400 по ударах по землі і яка загроза
збиті дрони-камікаде Shahed шахеди
Інфографіка від ПС ЗСУ

Це вже третя масована атака дронами-камікадзе протягом цього тижня — так, 25 вересня ворог випустив по Україні 19 ударних дронів типу Shahed, з яких було збито усі, 26 вересня — 38 одиниць, з яких знищено 26 одиниць, 28 вересня — 44 ударні дрони, з яких збито 34 одиниці.

Разом з тим, також варто відзначити, що під час цієї атаки "радарна система спостереження румунського війська вказала на можливе несанкціоноване проникнення у національний повітряний простір", як відзначають у оборонному відомстві Румунії, уточнюючи, що сигнал було виявлено на маршруті у місто Галац.

зенітна самохідна установка Gepard Румунія
Gepard збройних сил Румунії, фото — U.S. DoD

І якщо інформація підтвердиться, наприклад, уламками, то це вже буде вчетверте за вересень, коли фіксується порушення повітряного простору Румунії. І протягом цього місяця румуни пройшли доволі показовий шлях від тверджень про те, що "ми нічого не бачили і загрози немає" і до новин, коли на днях повідомили, що країна посилює захист неба на прикордонних ділянках з Україною на річці Дунай, переміщуючи свої системи ППО.

Також тут варто нагадати, що нещодавно у Центрі дослідження трофейного та перспективного ОВТ Генштабу ЗСУ офіційно розкрили інформацію про те, які ж саме особливості має "російська версія" іранських дронів типу Shahed або ж "Герань-2", виробництво яких РФ організовує на своїй території.

БПЛА Shahed двигун
Перелік двигунів до БПЛА, які виготовляє китайська MicroPilot UAV Flight Control Systems, скріншот сайту компанії

Серед усього, вони можуть бути оснащені двигунами з Китаю, мають споряджену вольфрамовими кульками бойову частину і використовують сервопривід, який можна купити на AliExpress.

Читайте також: Армія США робить свої висновки з поля бою в Україні: на чому сконцентрувались американські військові