xcounter
#

ВМСУ вперше розповіли, для яких завдань використали "Кентавр" (відео)

9224
Десантно-штурмовий катер проекту "Кентавр-ЛК", ілюстративне фото довоєнних часів
Десантно-штурмовий катер проекту "Кентавр-ЛК", ілюстративне фото довоєнних часів

Це перша за час повномасштабного вторгнення публічна згадка про кораблі цього типу

Прес-служба ВМС України опублікувала відео репортаж, в якому фігурує один із десантно-штурмових катерів проекту "Кентавр-ЛК", і це перша за весь час повномасштабного вторгнення згадка в офіційних джерелах про кораблі цього типу. Хоча в цьому репортажі не розкривається назва конкретного корабля, але натомість є "пунктирні" вказівки на "бойову біографію" саме цього "Кентавра".

На момент перед початком повномасштабного вторгнення цей катер уже мав повністю сформований екіпаж, що за тривогою прибув на борт 23 лютого 2022 року.

Читайте також: "Укроборонпром" визнав проблеми з "ракетною програмою", можливо мова саме про "Сапсан"

Але водночас, ця плаводиниця на той момент (ймовірно) ще перебувала на потужностях заводу-виробника, один із працівників якого в ході передачі цього катеру в розпорядження ВМСУ отримав пропозицію перейти до складу екіпажу, яку одразу прийняв.

Зазначається, що в активі саме цього катеру – 15 проведених висадок десантів, які відбувались під час "операцій по деокупації Півдня України". При цьому "Кентавр" доволі часто мав підтримувати своїм бортовим озброєнням групи, які уже були висаджені, або ж навпаки – відбиватись таким чином від окупантів під час евакуації інших груп наших бійців.

Десантно-штурмовий катер проекту "Кентавр", скрін-шот з відео

Екіпаж цього катеру має "в активі" дві збиті крилаті ракети рашистів, які були уражені за допомогою наявних на борту корабля ПЗРК.

Окрім того, цей корабель відзначився під час рятувальної операції з порятунку екіпажу іншого катера, підбитого рашистською ПКР. Що це був за підбитий катер, коли і за яких обставин відбувалась ця операція – в репортажі не розкривається. Але вказується, що дія відбувалась у нічний час, катер зумів пройти непоміченим для вертольота окупантів, і що операція відбулась успішно завдяки виучці екіпажу "Кентавра", та морякам, яких прибув рятувати цей катер.

Позначки на рубці десантно-штурмового катеру "Кентавр", скрін-шот з відео

Автори репортажу вказують, що цей катер зазнав пошкоджень під час однієї з ракетних атак рашистів, частина екіпажу постраждала, але боротьбу за живучість провести вдалось. Також на одному із кадрів ми можемо побачити дещо дивний момент – камера "зупиняється" на рубці катеру проекту "Кентавр", на якійє шість позначок про проведені десанти, сім позначок зі знаком "Міна" (можливо вказівка на вдалі мінні постановки) та одна з рятувальним колом (очевидно, вказівка на вдалу рятувальну операцію). Чи стосується це саме цього корабля, що фігурує в репортажі, однозначно сказати складно.

Про всяк випадок, нагадаємо публічно заявлені ТТХ десантно-штурмових катерів проекту "Кентавр-ЛК": довжина корпусу – 24,3 метри, ширина – 4,8 метрів, водозаміщення – 55 тонн, швидкість – орієнтовно 35 вузлів, екіпаж – 4-5 осіб, десант – до 28 осіб, набір озброєння – два бойові модулі з 12,7 мм кулеметами, пускові установки під С-8, ПЗРК.

Демонстрація озброєння десантно-штурмового катеру "Кентавр", скрін-шот з відео
Читайте також: F-35 зрештою допоможе Україні швидше отримати F-16, одна з країн має завчасно отримати свої стелс-винищувачі