xcounter
#
Окупований Донбас

Визначений час для усвідомлення подальших дій щодо Донбасу. Що очікувати надалі?

Окупований Донбас
597

Секретар РНБО України визначив в рамках якого сценарію розвиваються події на території Донецької та Луганської областей і що буде після 9 грудня

Як зазначив секретар РНБО Олексій Данілов під час ефіру на телеканалі "Україна 24", встановлення режиму припинення вогню на сході України відбувається у рамках реалізації сценарію, затвердженого на засіданні Ради національної безпеки та оборони України перед паризькою зустріччю лідерів країн "нормандської четвірки" в грудні 2019 року.

Секретар РНБО Олексій Данілов

Коментуючи впроваджений 21 липня 2020 року режиму усеосяжного припинення вогню на Донбасі, секретар РНБО заявив: "5 грудня 2019 року відбулося засідання РНБО, на якому розглядалися п'ять сценаріїв розвитку подій на території Донецької та Луганської областей. І ми наразі працюємо за першим затвердженим сценарієм, з яким їхав Володимир Олександрович Зеленський на саміт у Парижі 9 грудня. Воно є чинним, воно досі чинне".

Читайте також: Чи стане припинення вогню на Донбасі безстроковим

Крім того, Данілов нагадав, що Президент України заявив, що бере рік для вирішення ситуації по Донбасу. "Рік минає 9 грудня. Після того, як 9 грудня мине, ми розумітимемо, що робитимемо далі. Ми дали спробу нашому противнику ще раз мирно піти з нашої країни", - додав секретар РНБО.

Одночасно з цим, відповідаючи на запитання, якщо станом на 9 грудня 2020 року реалізація першого сценарію буде безуспішною хід вступає наступний сценарій: "Я думаю, що буде додаткове засідання РНБО, буде доповідь усіх наших силових структур, як це відбувалося 5 грудня, і після цього буде ухвалено рішення Ради нацбезпеки України. Який це буде сценарій - це вже залежить від рішення Ради" – зазначив Данілов.

При цьому він наголосив, що Україна готова "до будь-якого сценарію". "Ще раз наголошую: в нас п'ять цих сценаріїв, нині ми працюємо за першим. Але якщо ворог перейде несподівано до тих загроз, які ми сьогодні можемо відчути під час навчань Кавказ-2020, так само - сьогодні працює велика кількість фахівців для того, щоб цього не сталося", - сказав секретар РНБО.

Нагадаємо, у понеділок, 27 червня, спостерігачі ОБСЄ зафіксували 111 порушень режиму припинення вогню на Донбасі. Окрім того, в ОБСЄ звітують про безпілотний літальний пристрій поблизу лінії розведення сил та засобів у районі Золотого та Петровського. Вказаний об’єкт літав у вечірній та нічний час.

При цьому Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає, що обстріли з боку російських найманців після оголошення режиму перемир’я є випадками порушення саме режиму тиші, але не означають порушення перемир’я як такого.

Читайте також: ​Зброя Росії на Донбасі: стало відомо, що тестує армія РФ на сході України (фото та ТТХ)