xcounter
#

Винищувачі F-35 ПС США можуть залишитися без нового двигуна

2946
Винищувач F-35
Винищувач F-35

Якщо ж F-35 таки отримає новий двигун, відбудеться це точно не раніше 2028 року

Повітряні сили США можуть відмовитися від ідеї побудувати новий удосконалений двигун для свого винищувача п’ятого покоління F-35A Lightning II. Про це 26 жовтня заявив генеральний директор компанії Raytheon Technologies

F-35
Винищувач F-35
Так, у 2016 році ПС США уклали контракт з компаніями Pratt & Whitney і General Electric Aviation вартість в мільярд доларів на створення нового двигуна F-35A, який призначений для підвищення паливної економічності та тяги за рахунок використання третього потоку повітря.
F135
Двигун F135 під час наземних випробувань

Однак генеральний директор Raytheon Грег Хейс зазначив, що фінансування нового адаптивного двигуна буде "важким" ударом для служби, яка вирішила взяти повністю на себе витрати з його розробки, оскільки новий двигун теоретично можна було б використовувати тільки на літаках F-35A.

Читайте також: США "приземлили" 46 літаків F-35: вся справа в двигунові

Зазначається, що ПС США також розглядають можливість використання та модернізації двигуна F135 від Pratt & Whitney. Хейс зазначив, що спілкувався з Об’єднаним офісом програми F-35 щодо модернізації існуючого двигуна для забезпечення більшого охолодження та тяги при значно нижчих витратах, якщо порівнювати із закупівлею нового двигуна.

Він також зазначив, що влітку цього року компанія Pratt & Whitney провела наземні випробування свого адаптивного двигуна та планує провести льотні випробування на початку 2022 року.

Двигун XA100
Двигун XA100 від Pratt & Whitney

Хейс зазначив, що F-35 може бути переобладнаний на новий двигун у 2027-2028 роках, однак назвав ці часові рамки "надзвичайно агресивними".

Читайте також: Туреччина хоче від США нові винищувачі F-16 або ж повернення 1,4 мільярдів доларів внеску на F-35