xcounter
#

Винищувач F-15 вперше збив БПЛА ракетою AIM-120 за допомогою інфрачервоної системи наведення

4992
Винищувач F-15 запускає ракету AIM-120
Винищувач F-15 запускає ракету AIM-120

Новий блок пошуку та стеження на винищувачі F-15 продемонстрував здатність надавати дані про наведення, необхідні для ураження БПЛА ракетою дальньої дії

Винищувач F-15C Eagle ВПС США (USAF) вперше збив безпілотний літальний апарат за допомогою удосконаленої ракети "повітря-повітря" Raytheon AIM-120 Advanced Medium-Range Air-Air Missile (AMRAAM) та інфрачервоної системи наведення (IRST).

Випробування з підвісною прицільно-розвідувальною системою Legion Pod IRST block 1.5 від Lockheed Martin пройшли 5 серпня.

Читайте також: Пілот вистрибнув, літак полетів: нові комічні подробиці аварії на Сахаліні винищувача Су-35С
Legion Pod
Прицільно-розвідувальна система Legion Pod

Системи IRST оцінюються як засіб наведення ракет класу "повітря-повітря" на стелс-винищувачі, які спроєктовані таким чином, щоб їх важко було уразити за допомогою тільки одного радару.

У системах IRST використовуються пасивні датчики – таким чином обладнання не передає сигнали, які можуть виявити місцезнаходження літака.

У рамках нещодавніх випробувань на авіабазі Еглін у Флориді система Legion Pod IRST працювала у парі з радаром з електронним скануванням APG-63v3 компанії Raytheon для передачі інформації про місцезнаходження БПЛА QF-16 на ракету AIM-120.

Винищувач F-16D
Система IRST на винищувачі F-16D

"Це успішне випробування ракети у реальних умовах має велике значення, тому що F-15 з ракетою AIM-120 та IRST дозволяє нам здійснювати виявлення, відстеження, цілевказання, застосування зброї та перевірку перехоплення без залежності від енергії радару. Він також нечутливий до радіочастотних завад або ж стелс-технологій цілі", – зазначає майор Брайан Девіс, начальник відділу озброєнь та тактики 85-ї випробувальної та оціночної ескадрильї.

F-15 винищувач
Винищувач F-15 запускає ракету AIM-120

У ВПС США, зокрема, хочуть, щоб в їхньому бойовому флоті були датчики IRST для протистояння малопомітним літакам у військово-повітряних силах Китаю та РФ.

Читайте також: ВПС США тестують нову зброю для винищувачів: аеродинамічна труба має допомогти вирішити наявні проблеми