xcounter
#

​Військово-морський флот РФ отримав фрегат з турбінами від підприємства "Укроборонпрому"

3123
Фрегат "Адмирал Касатонов" ВМФ РФ
Фрегат "Адмирал Касатонов" ВМФ РФ

Фрегат "Адмирал Касатонов" оснащений енергетичною установкою від "Зоря-Машпроект"

Російський фрегат проекту 22350, "Адмирал Касатонов", передано Військово-морському флоту Російської Федерації. На кораблі встановлено газотурбінний двигун М90ФР та редуктор РО55Р, які вироблені на підприємстві "Укроборонпрому" - миколаївському "Зоря-Машпроект".

Цей фрегат призначений для дій у дальній морський та океанічній зоні. Він оснащений 16 пусковими шахтами для ракетного озброєння, яке може складатись з крилатих ракет типу "Калибр" чи протикорабельних "Оникс", а у перспективі - гіперзвуковими "Циркон".

Читайте також: ​Росія у окупованому Криму закладає вертолітоносец: загроза чи "Прибой" у калюжі
Адмирал Касатонов 431
Ракетне озброєння розміщується у 16 шахтах

Особливістю фрегата є використання деяких технологій "стелс" - композитних матеріалів та ефективних вуглів корпусу, що дозволяє зменшити ефективну площу розсіювання.

Водотоннажність фрегата становить 5000 т, довжина - 130 м, швидкість 30 вузлів, дальність плавання економічним ходом у 18 вузлів - 4000 миль. У фрегаті передбачено використання вертольоту для ведення протичовнової оборони.

Адмирал Касатонов 431
Фрегат проекту 22350 має розвинуте радіоелектронне оснащення

Найближчим часом очікується входження фрегату "Адмирал Касатонов" до складу російського Північного флоту. Це вже другий переданий корабль проекту 22350 після "Адмирал флота Советского Союза Горшков", який знаходиться в строю з 2018 року. Загалом Кремль планує отримати 8 таких фрегатів.

проект 22350
Проект 22350

Відомо, що Росія отримала від України повні комплекти обладнання для двох перших фрегатів, та частково для третього ще у 2013 році. Після припинення будь-якої співпраці в оборонній сфері після агресії, Росія розпочала програму імпортозаміщення (вірніше - копіювання) газотурбінного двигуна М90ФР та іншого українського обладнання на потужностях НПО "Сатурн".

ГТД М90ФР
Газотурбінний двигун М90ФР

За повідомленнями російських ЗМІ, третій фрегат проекту 22350 - "Адмирал Головко", який у квітні 2020 року був спущений на воду, та всі інші будуть оснащуватись вже російською силовою установкою.

Читайте також: ​Врятувати "великоимперскость": у Росії замахнулись на будівництво атомних есмінців