xcounter
#

Військова безпека під загрозою через додаток для оцінки пива

Військова безпека під загрозою через додаток для оцінки пива
337

"Дані з додатка Untappd для оцінки пива можна використати для відстежування військовослужбовців США, виявлення секретних військових об'єктів та отримання конфіденційних документів", – говориться в повідомленні, опублікованому в слідчому журналі Bellingcat.

Untappd дозволяє користувачам "знаходити і ділитися своїм улюбленим пивом", розміщувати фотографії, "відзначатися" у барах, і оцінювати пиво. Але, "трохи покопавшись в даних додатка і зіставивши їх з іншими соціальними мережами", репортер Bellingcat Фоке Постма (Foeke Postma) заявив, що йому вдалося відстежити військовий і розвідувальний персонал США, а також виявити іншу конфіденційну інформацію.

Ці дані були використані для визначення точного місця розташування військового об'єкту Кэмп Пірі (Camp Peary), в якому знаходиться секретна учбова база ЦРУ.

Локація Camp Peary у додатку Untappd
Сторінка військової бази Кемп Пірі у додатку Untappd

За словами журналу, вона показує як можна використати дані для ідентифікації користувачів і відстежування їх локацій, у тому числі і під час знаходження на базах в США і на Близькому Сході. Постма заявив, що дані голландських користувачів також дозволили "виявити можливі голландські військові зв'язки по всьому світу, включаючи місця військових навчань і операцій".

У додатку було також розміщено декілька фотографій, які "могли бути зроблені злегка п'яними користувачами", що розкривають особисту інформацію про кредитні й ідентифікаційні картки, місцезнаходження винищувача F – 16, і військові документи, "явно не призначені для громадського споживання".

Загроза особистій безпеці через соціальну мережу
Фото кредитної та ідентифікаційної картки завантажене на Untappd

Хоча додаток має "непогані налаштування конфіденційності", оскільки профілі можна встановити як "особисті ", як і варто було очікувати, споживаючи алкоголь, користувачі можуть не дотримуватися здорового глузду при публікації.

Водночас дані можуть бути джерелом потенційних указівок для проведення розслідувань або підтвердження інформації.

Винищувач F-16
Фото на справжній локації винищувача F-16, опубліковане в додатку
Це не перший раз, коли мобільний додаток став загрозою безпеці
Пересування російських військ в Україні
Теплова карта додатку Strava показує пересування російських військ поблизу Маріїнки

У 2018 році cтудент Австралійського національного університету Натан Расер помітив, що теплова карта фітнес-додатку Strava розкриває місце розташування військових баз США і Росії.

Тож це нагадування про те, що такі невеликі соціальні мережі Untappd і Strava не лише заслуговують на увагу при розслідуваннях за відкритими джерелами, але також можуть створювати серйозні проблеми в галузі безпеки.

Читайте також: НАТО планує відбитись від Росії у Арктиці морськими роботами