xcounter
#

Верховна Рада направила на доопрацювання законопроект "Про оборонні закупівлі"

636
Т-72АМТ ЗСУ
Т-72АМТ ЗСУ

Законопроект №2398-д "Про оборонні закупівлі" 13 травня ц.р. був направлений на повторне друге читання

За направлення на доопрацювання у комітет, за результатами розгляду порядку денного Верховної Ради України, проголосували 236 українських парламентаріїв.

Варто відзначити, що у висновках Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, загалом під час підготовки законопроєкту до другого читання надійшло 470 поправок і пропозицій, з яких 324 було враховано, включаючи враховані частково та редакційно, 146 – відхилено.

Читайте також: ​Зброї на 22,7 млрд грн для армії України: що купить Міноборони у 2020 році

Крім того, профільний Комітет під час доопрацювання проєкту закону до другого читання частково врахував зауваження Головного юридичного управління Апарату ВР.

Верховна Рада України
За направлення на доопрацювання законопроекту №2398-д "Про оборонні закупівлі" проголосували 236 парламентаріїв

Нагадаємо, що в ході підготовки проекту закону до внесення на розгляд парламентом, активну участь в його створені брала ГС "Ліга оборонних підприємств України". Поданий до Верховної Ради та вже прийнятий нею у першому читанні законопроєкт визначає загальні правові засади планування, порядок формування обсягів та особливостей здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення для забезпечення потреб сектору безпеки й оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки та оборони. Визначено також порядок здійснення державного і демократичного цивільного контролю у сфері оборонних закупівель.

Цим документом передбачено затвердження типових державних контрактів, впровадження критерію "життєвий цикл" озброєння, військової та спеціальної техніки; поступовий перехід до державного підтвердження якості на основі підходів, що використовуються у відповідних стандартах НАТО.

Техніка ЗСУ
На закупівлю й модернізацію озброєння та військової техніки у 2020 році має бути спрямовано 11,1 млрд грн та ще 1,69 млрд грн за державними гарантіями

Державним замовникам надається можливість здійснювати закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення за прозорими та конкурентними процедурами, а також здійснювати закупівлі за імпортом.

також варто зазначити, що проектом закону передбачено здійснення закупівель у рамках трирічного планування, підтримку національної оборонної промисловості як державного, так і приватного сектору.

Окрім цього, прийняття закону уможливить надання доступу до процедур закупівель оборонної продукції іноземним постачальникам за умови надання переваги виробникам, локалізованим на митній території України, а також виробникам, які забезпечують більш вигідні умови утримання, сервісу і ремонту поставленої продукції; можливість укладання інвестиційних угод на розвиток виробництва тощо.

Читайте також: ​Україна закупить у США три великих партії озброєння до кінця 2020 року, а також отримає кораблі Mark VI