xcounter
#

Великобританія "повертає" стратегію 1939 року через війну в Україні: хоче завчасно захистити авіацію

3756
Великобританія "повертає" стратегію 1939 року через війну в Україні: хоче завчасно захистити авіацію

У планах ПС Великобританії – максимально розосередити свої літаки, щоб витримати ворожі удари та зберегти свою авіацію

Королівські Повітряні сили Великої Британії вперше з часів Другої світової війни "переїдуть" у регіональні аеропорти – це безпосередньо пов’язано з повномасштабною війною РФ з Україною, повідомляє британське видання Express.

Так, вперше з 1939 року, Королівські ПС розробили плани з розосередження своїх винищувачів по різних частинах країни – ця концепція отримала назву Agile Combat Employment (ACE) і розроблялася понад один рік.

Читайте також: НАТО "централізовано" витратить 4 мільярди євро на підтримку флоту винищувачів Eurofighter

Передусім вона була призначена для використання у потенційних "гарячих точках" по всьому світу, наприклад, в Індо-Тихоокеанському регіоні, на Близькому Сході чи навіть на східних флангах НАТО, однак вторгнення РФ в Україну та побоювання щодо подальшої війни за участі НАТО призвели до пришвидшення програми та "перенесення" її на територію Великобританії.

Мета цієї концепції полягає в тому, щоб гарантувати, що елементи Сил швидкого реагування Королівських ПС витримають прямі атаки на свої бази. Так, під час випробувань у вересні, британські F-35 та Eurofighter Typhoon, що базуються в Норфолці, Лінкольнширі та Шотландії, будуть розкидані невеликими групами та непомітно базуватимуться на околицях регіональних аеропортів, які мають злітно-посадкові смуги, здатні прийняти ці літаки.

Концепція ACE також буде використовуватися й для інших задач, гарантуючи, що регіональні аеропорти матимуть достатню кількість палива та інших запасів, щоб винищувачі могли приземлятися та виконувати "швидкі оперативні розвороти" перед повторним злетом.

"За останні 30 років ми консолідували наші основні оперативні бази й скоротили їх кількість. Хоча концентрація наших сил більш ефективна, вона також створює потенційно вразливі місця", – відзначив віцемаршал авіації ПС Великобританії Ян Дугуід.

Відомо, що служба також працює з деякими комерційними регіональними аеропортами, щоб визначити, чи зможуть вони у випадку кризи використовувати їхні аеродроми для дозаправки та оперативного обслуговування.

Читайте також: У США заборонили польоти F-35 та F/A-18 через браковані катапульти: під загрозою Eurofighter, Rafale та Gripen