xcounter
#

НАТО "централізовано" витратить 4 мільярди євро на підтримку флоту винищувачів Eurofighter

1035
"Єврофайтери" виконують роль "повітряних поліцейських" НАТО
"Єврофайтери" виконують роль "повітряних поліцейських" НАТО

На ці гроші усі країни-оператори зможуть підтримати в робочому стані свій флот в 500 "Єврофайтерів" як мінімум до кінця 2026 року

Консорціум Eurofighter GmbH та установа NETMA (Агентство НАТО по управлінню флотом літаків Eurofighter і Tornado) уклали угоду вартістю 3,9 мільярди євро із опціоном на ще 0,9 мільярдів євро.

Ця угода передбачає поставку комплектуючих і виконання усього пакету робіт по техобслуговуванню усього флоту літаків Eurofighter, що перебуває на озброєнні країн НАТО. Строк дії цієї угоди – 65 місяців, або ж до 31 грудня 2026 року, пише польський портал Defence24.

Читайте також: Повітряні сили "Талібану" вже реальність: скільки захопили та чи зможуть використати
Ударні британські літаки Eurofighter Typhoon FGR4 на острові Кіпр перед зльотом та нанесенням ударів по позиціям бойовиків ІДІЛ в Іраку, березень 2021 року, фото ілюстративне

Видання зазначає, що подібна угода укладається уже вдруге. Логіка такого замовлення – якщо країни НАТО централізовано (через одного замовника) купуватимуть послуги по обслуговуванню літаків в одного підрядника і також централізовано, то так вийде дешевше і надійніше.

Тим більш, що консорціум Eurofighter GmbH і так поєднує декілька національних компаній - виробників авіатехніки, тобто Airbus Germany, Airbus Spain, BAE Systems та Leonardo, які якраз виробляють та поставляють компоненти, що потрібні для виготовлення та експлуатації літаків Eurofighter Typhoon.

Німецький Eurofighter виконує перехоплення російського стратегічного бомбардувальника Ту-160 налд Балтійським морем, квітень 2021 року, фото ілюстративне

Defence24 наводить цифру, що в складі військово-повітряних сил Великої Британії, Італії, Іспанії та Німеччини перебувають до 500 винищувачів Eurofighter.

В свою чергу, саме винищувачі Eurofighter виступають основою "повітряної поліції" НАТО, і саме "Єврофайтерам" доводиться активно підійматись у повітря для перехоплення літаків РФ над Балтійським чи Чорним морем.

Винищувач Eurofighter іспанських ВПС, що виконує завдання в складі "повітряної поліції" НАТО для країн Балтії, фото ілюстративне

Недавній епізод був 17 серпня, коли до Бухаресту, столиці Румунії, наближався бомбардувальник Су-24М морської авіації Чорноморського флоту РФ.

Тоді для перехоплення у повітря підіймався винищувач Eurofighter британських ВПС.

Російський Су-24М "в об'єктиві" британського винищувача Eurofighter
Читайте також: Повітряні сили "Талібану" вже реальність: скільки захопили та чи зможуть використати