xcounter
#

У Польщі представили черговий варіант модернізації БМП-1 (фото)

3141
BWP-1 від компанії Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne на MSPO 2021 / Фото: J.Sabak
BWP-1 від компанії Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne на MSPO 2021 / Фото: J.Sabak

Концепт BWP-1 від місцевої компанії Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne був презентований на виставці MSPO 2021

В рамках оборонно-промислової виставки MSPO-2021, що з 7 по 10 вересня цього року проходить в польському місті Кельце компанія Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A. показала свій варіант модернізації бойових машин піхоти BWP-1.

Прототип, на думку розробників, може зацікавити як власне військових Польщі (в армії якої на озброєнні є значна кількість БМП-1), так і закордонних замовників. Польська компанія, за даними видання Defence 24, вже досить давно працює над подібними модернізаціями та ремонтом таких машин й вже проводила презентації, наприклад, версії BWP-1M Puma.

Читайте також: MSPO-2021: "Українські вертольоти" та польська PCO S.A. підписали угоду про співробітництво (відео)
BWP-1
BWP-1 від компанії Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne на MSPO 2021

Презентована в Кельце машина має значно перероблений корпус з покращеною ергономікою та збільшеним десантним відсіком. При цьому БМП зберегла плавучість, попри збільшення ваги.

Базова балістична стійкість модернізованої машини відповідає рівню 3 за STANAG 4569A (може бути підвищена до рівня 4), а протимінна стійкість заявлена на рівні 1 за STANAG 4569B.

BWP-1
BWP-1 від компанії Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne на MSPO 2021 / Фото: Maciej Szopa

BWP-1 від Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne оснащена баштою John Cockerill 1030, що озброєна 30-мм гарматою Northrop Grumman Mk 44 Bushmaster II під боєприпас 30х173 мм і спареним з нею кулеметом 7,62-мм. Основне озброєння доповнює здвоєна пускова установка ПТРК Spike-LR (або іншою протитанковою системою відповідно до побажань замовника).

BWP-1
Салон BWP-1 / Фото: Maciej Szopa

Крім цього, водій-механік отримав нову панель приладів, а ситуаційна обізнаність екіпажу підвищуються сучасними оптоелектронними датчиками, встановленими на верхній частині башти, і системою всенаправленого спостереження. Бойова машина також була обладнана новими засобами внутрішнього та зовнішнього зв'язку, системою опалення та кондиціонування повітря, інтегрованою з системою фільтрації та системою виявлення забруднення.

BWP-1
BWP-1 від компанії Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne на MSPO 2021 / Фото: Defence24.pl

Також була встановлена система попередження про лазерний промінь SSP-1 Obra-3, сучасна система протипожежного захисту та нові крісла для всіх членів екіпажу та десанту.

Попри плани польських військових замінити застарілі радянські БМП-1 сучасними БМП Borsuk, у Польщі розуміють, що така масштабна операція займе певний час. Саме як перехідний бюджетний варіант (що може замінити прості БМП-1 поки армія повністю не перейде на Borsuk) зі значно покращеними характеристиками, позиціюють свій концепт розробники Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne.

БМП Borsuk
БМП Borsuk на Міжнародній виставці оборонної промисловості MSPO 2019 / Фото: J. Sabak

Варто додати, що вивчення польського досвіду модернізації буде не зайвим і для українських підприємств та військових. Адже наразі Збройні сили України мають на озброєнні велику кількість таких машин і їх заміна на щось більш потужне схоже відбудеться не скоро.

Читайте також: Tatra просувається на ринок польської бронетехніки