xcounter
#

В Мінстратегпромі розглянули проект трансформації "Укроборонпрому": є деякі розбіжності

Трансформація "Укроборонпрому"  до 2030 року
Трансформація "Укроборонпрому" до 2030 року
1215

"Укроборонпром" презентував Мінстратегпрому проєкт стратегії власної трансформації

Команда державного концерну "Укроборонпром" 1 жовтня 2020 року представила Віце-прем’єр-міністру – Міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олегу Уруському комплексну стратегію трансформації та розвитку Концерну до 2030 року.

Читайте також: Олег Уруський: Міноборони підготовлено проєкт контракту на виготовлення трьох літаків Ан-178

Запропонований документ описує процес перетворення державного концерну у галузеві холдинги та принципи їх формування, а також цільову модель нової оборонної холдингової компанії з функціями фінансового та корпоративного управління.

Передбачається, що частина підприємств Концерну має бути реорганізована у галузеві холдинги: "авіаремонт", "бронетехніка", "високоточне озброєння", "боєприпаси та спеціальна хімія", "радарні системи", "морські системи", "спецекспорт".

Решта буде передана в управління іншим органам, зокрема, до Фонду державного майна України.

Оборонний холдинг не включатиме деякі авіабудівні підприємства Концерну, які відійдуть до окремого самостійного аерокосмічного холдингу. Низку підприємств, включно з Концерном, в процесі трансформації запропоновано ліквідувати.

Водночас, як зазначив Олег Уруський на своїй сторінці у Facebook, проєкт стратегії трансформації в цілому враховує коментарі та пропозиції Міністерства, однак реформування концерну не має передбачати створення окремого холдингу спецекспортерів.

"Презентований "Укроборонпромом" проєкт стратегії трансформації в цілому враховує коментарі та пропозиції Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, які очільники Концерну отримали під час презентацій галузевих холдингів, що тривали протягом серпня-вересня поточного року. Водночас питання створення холдингу спецекспортерів Міністерством не розглядається. Проєкт стратегії буде уважно досліджений і отримає належну оцінку" – зазначив віце-прем’єр-міністр.

Також, Олег Уруський наголосив, що реалізація запропонованих перетворень потребує тісної взаємодії з парламентарями з метою внесення змін до чинного законодавства України, зокрема, в питаннях корпоратизації оборонних підприємств державної форми власності та розбудови системи управління на основі міжнародних стандартів.

Читайте також: Уруський: "Необхідно зменшити кількість діючих спецекспортерів, а також обмежити вплив на них з боку ДК "Укроборонпром"