xcounter
#

В Індії показали ПТРК на тракторі, і це для них практичніше, чим здається

4322
Індійські військові відпрацьовують використання ПТРК на різних шасі, 2022 рік, фото з відкритих джерел
Індійські військові відпрацьовують використання ПТРК на різних шасі, 2022 рік, фото з відкритих джерел

Окремо можна порозмірковувати, чи є місце такій імпровізації в умовах нашої війни

Індійські військові пішли на доволі специфічну імпровізацію та вирішили поставити протитанкові ракети на невеликий трактор, як за зовнішнім виглядом призначений скоріше для невеликих фермерських наділів. Подробиць по цій історії, окрім самого фото, нема. І на перший погляд така імпровізація виглядає вкрай конструбато та непрактично, та й взагалі не зрозуміло, навіщо це все потрібно було робити.

Але якщо придивитись уважніше, то певне раціональне зерно в цій історії з ПТРК на тракторі від індійських військових все ж є.

Читайте також: Польща отримала останню партію своїх безпілотників Bayraktar TB2
Імпровізація індійських військових з ПТРК на тракторі, травень 2024 року, фото із соцмереж

Якщо попрацювати з джерелами відкритих даних, то зможемо побачити, що як мінімум з 2022 року індійські військові відпрацьовують різні формати мобільних вогневих груп із протитанковим озброєнням у різних умовах місцевості. В рамках цих експериментів армія Індії пішла зокрема на також екзотичний експеримент, коли її бійці тренувались використовувати пікапи та навіть квадроцикли з протитанковими ракетами в умовах високогір’я.

Тобто, в даній історії вийшло насправді все логічно: спочатку індуси поекспериментували із "класичними" шасі під протитанкове озброєння, а тепер вирішили спробувати й "екзотику" у вигляді трактора.

Тим більш, що сам по собі трактор може бути гарною платформою для використання під час боїв, наприклад, в умовах болотистої місцевості або ж весняної відлиги. Але далі цілком справедливо виникає питання із швидкістю пересування та рівнем захищеності, який може дати трактор як імпровізована платформа під ПТРК чи інше озброєння.

Якщо ж поставити питання, а наскільки доречною могла би бути така імпровізація, тобто трактор з протитанковими ракетами, в умовах нашої війни проти РФ, то картина може виглядати так.

З однієї сторони, будь-який трактор – це доволі потужна і прохідна платформа, і це дає простір для різного роду імпровізацій. Але з іншої сторони, трактор – це занадто неповоротка платформа в умовах постійної загрози від дронів ворога. І це саме той мінус, який перекреслює буквально все.

Читайте також: Данія надає 0,8 млрд доларів на ППО, F-16 та артилерію