xcounter
#

Уряд Німеччини задумався про більший контроль над оборонними компаніями, взірцем стала Франція

2608
Модернізована БМП Marder 1A3, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Модернізована БМП Marder 1A3, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Німецька влада хоче викупати акції стратегічних оборонних компаній та має для цього відповідний приклад для наслідування

Міністерство економіки Німеччини завершує розробку стратегії, яка спрямована на розвиток оборонно-промислової та технологічної бази країни (BITD). На даному етапі мова зокрема про те, що уряд Німеччини хоче "спростити для себе доступ" для отримання акцій оборонних компаній, які вважаються стратегічними.

Тим більш, що уже є відповідний приклад, коли німецький уряд викупив 25% акцій виробника військової електроніки Hensoldt, відповідно інвестувавши в капітал цієї компанії. Про це пише французький портал Opex360 з посиланням на публікацію німецького видання Handelsblatt.

Читайте також: Бразилія хоче обміняти старі Leopard 1 на сучасні танки та БМП з доплатою

Зазначається, що загалом в проекті цієї стратегії німецького уряду розглядаються сім варіантів дій, серед яких пряме входження держави в капітал стратегічних оборонних компаній є лише одним із можливих пунктів. Тим більш, мовляв, конкретні міркування, викладені у згаданому вище проекті документу по розвитку оборонної промисловості Німеччини, необхідно узгодити між усіма зацікавленими службами.

Водночас уже заявляється цілком конкретний приклад, в рамках якого німецький уряд хоче реалізувати можливість входження в капітал ще одного стратегічно важливого оборонного виробництва. Тут мова про те, що німецький державний банк KfW та приватна інвестиційна компанія Carlyle ведуть перемовини про набуття спільного контроля на дивізіоном військового кораблебудування суднобудівної корпорації ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

Крім того, Мінекономіки Німеччини розглядає можливість скасування заборони залучати фінанси із умовно "цивільного" сектору на фінансування проектів "ймовірного оборонного застосування". Ну і врешті, передбачається можливість спрощення доступу оборонних стартапів до венчурного капіталу.

На цьому тлі окремо цікавим виглядає коментар, які до цієї новини дали автори самого порталу Opex360. Вони це вирішили сприйняти як свідчення того, що політика уряду Франції по максимальній присутності держави в оборонному виробництві, маркована як "кольберизм", є не просто вірною, попри усі заперечення скептиків, але й має своїх послідовників в інших країнах.

При цьому наводяться дані, що уряд Франції володіє пакетом в 50% консорціуму KNDS, пакетом в 62,25% в кораблебудівній корпорації Naval Group, 26% акцій у виробника корпорацій Thales та 11,23% акцій виробника комплектуючих до авіації Safran.

Читайте також: Як виробляють F-16: скільки на рік, технологічні цикли, коло постачальників та інші деталі від Lockheed Martin