xcounter
#

"Українська бронетехніка" повідомила ситуацію навколо лінійки нових українських мінометів

3810
Мінометний вогонь
Мінометний вогонь

ТОВ "Конструкторсько-виробниче підприємство "Українська бронетехніка" розвиває мінометний напрямок виробництва

ТОВ "Конструкторсько-виробниче підприємство "Українська бронетехніка" на сьогодні вже набагато більше аніж просто виробник броньованих авто. Компанією освоєно виробництво низки озброєння, серед якого лінійка мінометів різних калібрів, а саме МП-60 калібру 60 мм, УПІК-82 калібру 82 мм та МП-120 калібру 120 мм. Про це в інтерв’ю Defense Express повідомив генеральний директор підприємства Владислав Бельбас.

"Наразі ми працюємо над трьома мінометами. УПІК-82 у 2018 році пройшов державні випробування і був прийнятий на озброєння ЗС України. Він не є точною копією радянського, адже допрацьований і має покращені експлуатаційні характеристики за рахунок механізмів наведення, конструкції плити, оптики тощо. За час його експлуатації якихось нарікань не було. Загалом понад 300 мінометів УПІК-82 вже поставлено у війська", – зазначив Владислав Бельбас.

Читайте також: Стали відомі перспективи і кількість поставлених бронемашин "Варта" та "Новатор"
Міномети 60- та 82-мм калібру

Крім того, він розказав ситуацію навколо нового українського міномету калібру МП-60. "Він (МП-60 – ДЕ) прийнятий на забезпечення згідно з Постановою КМУ №345. У війська поставлено близько 100 одиниць. Це унікальний для України міномет, який за радянських часів не вироблявся і не застосувався. Він може використовуватися силами спецоперацій: вогонь можна вести як «з руки», так і з двоноги. Загалом в нашому мінометі реалізовано низку технічних рішень, які надають йому перевагу над аналогами. Наразі плануємо розпочати його державні випробування, які, в тому числі, передбачають відстріл 5000 боєприпасів. В рамках визначальних відомчих випробувань ми вже пройшли весь комплекс тестів, передбачених держвипробуваннями. На державних випробуваннях необхідно лише підтвердити ресурс міномету. Враховуючи досвід, використаний при виготовленні 82 мм міномету (підтверджений ресурс якого склав 10000 пострілів), впевнений, що жодних складнощів з цими випробуваннями не виникне", – розповів генеральний директор підприємства Владислав Бельбас.

Міномет МП-120 калібру 120 мм

Щодо міномету калібру 120 мм - МП-120, керівник "Української бронетехніки" повідомив, що зараз тривають його державні випробування на полігоні. "Залишилося ще трохи мін відстріляти. Сподіваємося найближчим часом завершити всі необхідні дії. МП-120 матиме характеристики, аналогічні радянському 2Б11. Це пов’язано із необхідністю застосування діючих таблиць стрільб при використанні існуючих мін. Тобто геометрія ствола така сама, а от технічні рішення навколо нього – плита, двонога, механізм прицілювання, колісний хід, тощо, – розроблені нашими фахівцями. Крім того, в нас доопрацьований механізм запобіжника та використовується краща сталь. В принципі, міномет вийшов дуже достойний", – наголосив Владислав Бельбас.

Читайте також: "Українська бронетехніка": руйнування міфів про "Варту" та можливості "Новатора"