xcounter
#

Україні скасували План дій щодо членства в НАТО за прикладом Швеції та Фінляндії

2553
Україні скасували План дій щодо членства в НАТО за прикладом Швеції та Фінляндії

План дій щодо членства в НАТО передбачав доволі розтягнутий за часом процес реформ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що країни Альянсу погодили скасування Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) для України.

Таким чином Україна може приєднатися до НАТО за дещо спрощеною процедурою, яка аналогічна тій, за якою до Альянсу вже вступила Фінляндія та очікує на приєднання Швеція.

Читайте також: Скільки буде випускатися на рік F-16 та скільки часу необхідно, щоб його отримати після замовлення

Зазначимо, що впровадження ПДЧ відбулось у 1999 році за досвідом розширення НАТО після вступу Чехії, Угорщини та Польщі. Метою ПДЧ було адаптувати країну до приєднання до Альянсу шляхом проведення реформ у цілій низці сфер, які на пряму не стосувалось оборони - політичної, економічної, правової.

Зокрема першими через ПДЧ свого часу пройшли Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина та Словенія, що зайняло у них п'ять років. Але цей процес міг розтягнутися на доволі значний строк, наприклад, Чорногорія отримала ПДЧ у 2009 році, а членом стала у 2017 році, Північна Македонія у цьому статусі перебувала з 1999 по 2020 рік.

А єдина країна до якої зараз застосовано ПДЧ - Боснія та Герцеговина, яка отримала його у 2018 році, а свій намір приєднатися до нього задекларувала ще у 2010 році.

Водночас ПДЧ не є юридичною вимогою до вступу до НАТО і може не застосовуватись, коли країна й так вже відповідає вимогам Альянсу. Але треба зазначити, що зараз глобальна безпекова ситуація кардинально інша ніж була за часи Холодної війни, та абсолютно інша ніж була між 1991 та 2022 роком.

Але слід зазначити, що навряд скасування для України ПДЧ означає те, що наша країна стане членом Альянсу прямо під час саміту у Вільнюсі, який стартує вже завтра 11 липня. Скоріш за все це стане можливим лише після Перемоги України.

Читайте також: Завод з виробництва БПЛА Bayraktar в Україні: офіційно повідомлено про старт будівництва
ТЕГИ НАТО