xcounter
#

Україна почне закупати озброєння через міжнародні спецорганізації

2656
Можливо згодом Міноборони за допомогою цієї постанови придбає й бажаний ЗРК MIM-104 Patriot
Можливо згодом Міноборони за допомогою цієї постанови придбає й бажаний ЗРК MIM-104 Patriot

Відповідна постанова з переліком цих організацій прийнята Кабінетом міністрів України

У середу, 26 травня ц.р., Кабінет Міністрів України схвалив постанову "Про затвердження переліку міжнародних спеціалізованих організацій, їх представництв, що здійснюють закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення". Про це повідомляє Урядовий портал.

Відтепер силові структури України офіційно мають право самостійно закуповувати товари подвійного призначення та замовляти необхідні роботи або послуги в окремих спеціалізованих міжнародних організацій.

Читайте також: Закон "Про оборонні закупівлі": як його будуть впроваджувати у життя
Javelin
Через Foreign Military Sales Україною у 2020 році були закуплені ПТРК Javelin / Фото: USTRANSCOM

Зокрема, мова йде про такі відомі організації, як NATO Communications and Information Agency (Агенція НАТО зі зв’язку та інформації), NATO Support and Procurement Agency (Агенція НАТО з підтримки та постачання) та Програма Уряду США Foreign Military Sales (Міжнародні військові продажі).

Відповідний документ, як і деякі аналогічні законодавчі ініціативи, що були прийняті раніше, відкриває для Міноборони України шлях до спрощення у придбанні закордонного озброєння та військової техніки, першою чергою з тих зразків, які наразі в Україні не виготовляються.

MarkVI
У 2020 році США експортували зброї на $175,08 млрд з яких озброєння на $50,78 млрд йшло по лінії Foreign Military Sales. Саме по цій програмі в майбутньому Міноборони зможе закупити патрульні катери Mark VI

При цьому, українські силовики будуть самі визначати, що їм потрібно для захисту країни й домовлятися про закупівлі з відповідними організаціями напряму, без участі посередників (зокрема компаній-спецекспортерів).

"Прийняття постанови відкриває для України перспективу закупівлі за кордоном відсутніх на вітчизняному ринку робіт, послуг та товарів без посередників, що в загальному створить умови для оптимізації витрат оборонного бюджету", - відзначив Міністр оборони України Андрій Таран коментуючи прийняття постанови.

Dana-M2
В Міністерстві оборони України вже давно хочуть позбавитися посередників й бюрократичних складнощів та замовляти зброю закордоном самостійно

"Окрім того, це сприятиме налагодженню взаємодії та посиленню взаємосумісності з НАТО, а також виконанню Україною укладених міжурядових та міжвідомчих угод", – додав він.

Читайте також: "Петріотизм" Міноборони та нові реалії гри у зброю