xcounter
#

Ударні вертольоти для ЗСУ від Чехії: на скільки машин можна розраховувати

6029
Чехія вже провела прощальні стрільби зі своїх Мі-24/35, фото – Ministerstvo obrany České republiky
Чехія вже провела прощальні стрільби зі своїх Мі-24/35, фото – Ministerstvo obrany České republiky

Чехія продовжує підтримувати Україну зброєю і оголошує про нові постачання та напрямки співпраці

Чехія посилить Сили оборони України новою зброєю та боєприпасами, а також візьме участь у процесі підготовці українських пілотів на західні винищувачі F-16 – про це сьогодні, 7 липня, заявив очільник чеського уряду Петр Фіала під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

Читайте також: F-35 через війну злетів у ціні у 1,5 раза: приклад Чехії, яка закуповує винищувач п'ятого покоління

Як відзначає прем’єр-міністр Чехії, для України планується виділити сотні тисяч великокаліберних боєприпасів, ударні гелікоптери [attack helicopters], а у рамках допомоги в опануванні винищувачів F-16 (крім безпосередньої підготовки фахівців) виділить для ПС ЗСУ симулятор для тренувань.

Водночас скільки саме та які гелікоптери отримають Сили оборони України від свого союзника – наразі не розголошується. Втім, за даними Military Balance ми можемо припустити, про які саме зразки йдеться і скільки всього таких гелікоптерів є в активі чеського війська.

І якщо ми говоримо саме про ударні гелікоптери, як відзначав Фіала у своєму повідомленні, то довідник нам підказує, що станом на 2022 рік чеське військо у своєму активі мало сім гелікоптерів Мі-24 Hind D (Мі-24Д), а також 10 гелікоптерів Мі-35 Hind E (Мі-24В).

І насправді тут можна обережно припустити, що Чехія цілком може передати всі наявні в своєму активі ударні гелікоптери – бо ще на початку червня цього року в оборонному відомстві Чеської Республіки розповіли, як провели прощальні стрільби зі своїх Мі-24/35 і які Чехія за допомогою США замінює на гелікоптери типів AH-1Z Viper та двох UH-1Y Venom.

Мі-24В
Отримані від Чехії ударні вертольоти Мі-24В в строю ЗСУ, липень 2022 року, фото з відкритих джерел

Водночас у контексті постачання ударних гелікоптерів Україні від Чехії варто згадати, що минулого року за даними з відкритих джерел ЗСУ вже отримали на озброєння чотири гелікоптери Мі-24В, про що Defense Express згадував, розповідаючи про те, яку військову допомогу Чехія вже давала Україні.

Читайте також: Чехія натякає, що відновлювати Т-64 для ЗСУ буде з консервації, на що піде кілька місяців