xcounter
#

У РФ показали де виробляють снаряди та ФАБ-3000: 750 км до найбільшої бавовни

22119
Шойгу на фоні ФАБ-3000
Шойгу на фоні ФАБ-3000

До одного з найбільших у РФ виробників боєприпасів "53 Арсенал" - 750 км від кордону з Україною

Так званий міністр оборони РФ та військовий злочинець Шойгу відвідав одне з ключових підприємств боєприпасаної галузі. І попри те, що у РФ не назвали назву підприємства, ані його місцезнаходження його було доволі легко локалізувати - "53 Арсенал" у селищі Юганец Нижньогородської області РФ.

Це вже другий публічний візит Шоуйгу, який до цього був на цьому заводі у квітні 2023 року, що демонструє дійсно величезну його значущість для російської військової машини.

Читайте також: Австралія експортуватиме до Німеччини німецькі колісні БМП Boxer на 660 млн доларів

Особливо, враховуючи те, що Кремль вклав кошти у його модернізацію та розширення. А саме підприємство займається виробництвом нових та відновленням старих боєприпасів. Зокрема на відео оприлюднене міноборони РФ зафіксоване виробництво чи відновлення фугасних авіаційних бомб різних калібрів, включно з ФАБ-1500 та ФАБ-3000.

ФАБ-1500 та ФАБ-3000
ФАБ-1500 та ФАБ-3000

І якщо торік ФАБ-3000 під час візиту путінського посіпаки не "світились", то тепер видно, що їх виробництво на заводі вже йде.

Також "53 Арсенал" відповідальний за виробництво різноманітних артилерійських боєприпасів, починаючи від 30-мм та ВОГів, до 152-мм пострілів.

При цьому, окрім виробництва нових, це підприємство

активно займається відновленням, як самих снарядів, так і компонентів до них. Зокрема відновлюються гільзи, а Шойгу намагались всучити гільзу 1940 року виробництва, яка пройшла три таких цикли.

А загалом, як заявив Шойгу, "53 Арсенал" збільшив виробництво 2,5 раза. Також у сюжеті залишилась можливо вирвана з контексту фраза, що "виробництво комплектуючих до боєприпасів збільшилось у 22 рази, 75% комплектуючих відновлюється".

Але через пошматованість його виступу незрозуміло мова йде про один конкретний вид боєприпасу чи виробництва на цьому підприємстві загалом. Або мова йде про те, що з 2 млн вироблених у РФ боєприпасів (за даними ГУР МОУ), 75% - відновлені зі старих запасів, включно з виробленими у 1940 році.

У будь-якому випадку саме "53 Арсенал" знаходиться у доволі досяжній, як показує практика, дальності для далекобійної української зброї - 750 км від кордону з Україною.

53 Арсенал

Тобто у випадку вдалого влучання можливо влаштувати одну з найбільших "бавовн" у РФ за останній час. Хоча треба зазначити, що споряджені боєприпаси за нормативами мають на таких підприємствах зберігатися у захищених сховищах.

53 Арсенал
"53 Арсенал"

Більше того, це підприємство має бути доволі сильно прикрите засобами ППО, бо поряд, у 3 км на схід, починається територія можливо ще більш цікавого кандидата на "бавовну"- "Завод им. Свердлова" у Дзержинську. Це найбільший виробник вибухових речовин у РФ та, як задекларовано підприємством, єдиний у країні виробник октогену та гексогену.

Завод им. Свердлова
"Завод им. Свердлова"

Читайте також: Ворог додав до комплектів УМПК на ФАБи самоліквідатори - чому це небезпечено