xcounter
#

У Польщі вибухнула найбільша бомба Другої світової війни під час знешкодження (відео)

У Польщі вибухнула найбільша бомба Другої світової війни під час знешкодження (відео)
6341

Авіаційна бомба часів Другої світової війни, яку недавно прибило до берега на території Польщі, випадково вибухнула, коли водолази ВМС спробували знешкодити її під водою. Неядерна бомба "Tallboy", що залишилася після нападу на військовий корабель ВМС Німеччини, вибухнула на місці, але не заподіяла ніяких пошкоджень, повідомляє видавництво Popular Mechanics.

Уряд виявив бомбу у Пястовському каналі, у польському прибережному місті Свиноуйсьце. Експерти вважають, що ПС Великобританії скинули бомбу навесні 1945 року під час атаки на німецький важкий крейсер Lutzow.

Згідно з Maritime Executive, водолази ВМС Польщі запланували п'ятиденну операцію по знешкодженню підводної бомби. Вони повинні були очистити бруд і опади навколо бомби, а потім підпалити вибухівку всередині.

Читайте також: Чому США програє в інформаційній війні
Вибух бомби другої світової війни Польща
Польська влада евакуювала всіх в межах 2,4 км від місця вибуху бомби

Для бомб Tallboy використовувалася застаріла вибухова речовина Torpex. Багато вибухових речовин, включаючи Torpex, потребують детонаційну хвилю, створювану іншим зарядом, щоб надійно спрацювати. В іншому випадку, вибухівка, що зазнала впливу вогню, просто згорить, а не вибухне.

Принаймні, так відбувається найчастіше.

На жаль, як попереджає Національний інститут охорони здоров'я США (NIH), Torpex «може вибухнути при тривалому впливі тепла або вогню». Саме тому бомба Tallboy несподівано вибухнула, піднявши вражаючий стовп води. На щастя, видавництво Reuters повідомляє, що ніхто не постраждав під час вибуху.

Британський уряд розробив Tallboy під час Другої світової війни як засіб нападу на укріплені військові об'єкти Німеччини. 12000-фунтова бомба включала 5100 фунтів вибухівки Torpex D1. Як зазначає GlobalSecurity.org:

Падаючи з висоти 6000 м, Tallboy утворив кратер глибиною 24 м і діаметром 30 м. Бомба мала високу граничну швидкість, приблизно 1,1 км в секунду, і на цих швидкостях вона могла пройти через 5 м бетону.

Наскільки потужною була бомба? Ми не знаємо, чи згоріла будь-яка вибухова речовина до вибуху, але 5 100 фунтів Torpex, упаковані в Tallboy, прирівнюються до 7600 фунтів у тротиловому еквіваленті, або трохи менше чотирьох тон.

Вибух бомби Tallboy другої світової війни Польща
Бомба мала довжину 6,4 м і ширину 1 м

2000-фунтова авіаційна бомба Mk.84, використовувана збройними силами США, включає 945 фунтів Tritonal, що дорівнює приблизно 1100 фунтів у тротиловому еквіваленті. Для порівняння: недавній вибух в Бейруті оцінюється приблизно в 500 тон, тоді як бомба, скинута на Хіросіму в 1945 році, склала близько 16000 тон.

Нерозірвані бомби часів Першої та Другої світових війн регулярно знаходять на колишніх європейських полях битв і цілях бомбардування. Але ця, ймовірно, є найбільшою нерозірваною бомбою, яка була знайдена за довгий час.

Читайте також: Вперед і вгору: новий ізраїльський бронетранспортер Eitan показав, на що він здатний