xcounter
#

Чому США програє в інформаційній війні

660
Чому США програє в інформаційній війні

За словами колишніх високопоставлених урядових чиновників, США програють інформаційну війну, бо не можуть відмовитися від боротьби з тероризмом останнього десятиліття. Суб'єкти національних держав ведуть постійну інформаційну війну проти США та їх союзників, щоб підірвати демократичні установи та посіяти розбрат серед громадян, каже видавництво C4ISRNET.

"Я думаю, що Сполучені Штати зазнали стратегічної поразки в інформаційному середовищі. Ми навіть не тримаємося. Ми зазнаємо поразки. Нас обійшли з флангів і перехитрили", - заявив Майкл Нагата (Michael Nagata), генерал у відставці, 2-го жовтня під час віртуальної конференції Національної оборонно-промислової асоціації.

Більшу частину своєї кар'єри Нагата пропрацював в ССО, а також обіймав посаду директора зі стратегії в Національному контртерористичному центрі.

Читайте також: Знищували "Панцирь-С1" та тестували "супер-гармату": в США тренувалися воювати з Росією та Китаєм
Генерал армії США
Майкл Нагата в Пакистані, 2010 рік

Ставки в цій інформаційній війні набагато вище, ніж у війні з тероризмом, стверджують колишні чиновники.

Міністерство оборони традиційно розглядало інформаційні операції як підтримку кінетичних дій, але Нагата вважає, що уряду пора змінити цю парадигму в умовах сьогоднішньої глобальної конкуренції.

У статті, опублікованій у 2017 році, академік Алекс Кроутер (Alex Crowther) описав, як угруповання "Ісламська держава" проводили військові операції на підтримку інформаційних операцій; з іншого боку, військові США історично проводять інформаційні операції в підтримку традиційних операцій. Бойовики ІДІЛ розвідували б об'єкт перед атакою і визначали б найкраще місце, звідки можна зробити кадри для подальшої публікації в Інтернеті для різних цілей.

інформаційна війна
Інформаційна зброя стає небезпечнішою та ще більш важливою

Нагата зазначив, що якщо США не зможуть змінити цю концепцію, вони ризикують програти, не встигши поборотись.

Колишні офіційні особи також відзначили величезну різницю в масштабі між боротьбою з тероризмом в минулій і нинішній інформаційній війні з участю розвинених країн.

"Інформаційні операції у світі контртероризму були задумані більше як тактичні. Зараз інформаційні операції проти наших найближчих конкурентів повинні бути більш стратегічними, припускати більш критичне мислення про те, якими є наші цілі, та що ми насправді намагаємося зробити", - сказав Карен Монаган (Karen Monaghan), колишній начальник відділу по Росії в ЦРУ.

Інформаційна зброя

"У світі контртероризму ми прагнемо відмовити людей від радикалізації. Що ми цим намагаємося зробити? На кого ми націлені? ... Чи намагаємося ми розвіяти теорії змови й дезінформацію? Я думаю, нам дійсно потрібно розібратися з цим, перш ніж ми зможемо розробити успішну або всеосяжну [інформаційну операцію] ".

Під час холодної війни, в інформаційній сфері тривали сутички проти Радянського Союзу. Однак тоді, як Америка змінила свій фокус і цілі під час глобальної війни з тероризмом, Росія цього не зробила.

"У США дійсно є конкурентна перевага в області інформаційних операцій в порівнянні з найближчими конкурентами. Це особливо вірно стосовно Росії, яка робить це протягом багатьох років", - сказав Монаган. "[Росія] має цілу інфраструктуру для надання інформаційних операцій. Не тільки інфраструктуру, але і цілий ряд гравців, від розвідувальних служб до державних ЗМІ і представників ЗМІ, до дипломатів і медіапросторів, якими вони володіють за кордоном".

Росія США інформаційна війна

Нагата підкреслив, що у такий могутньої країни, як США, є способи виправитися, але "цього не відбувається, тому що уряд США не сприймає це досить серйозно".

Головні противники держави можуть прикриватися суверенітетом - чим не володіють терористичні угруповання - і багатими ресурсами, а також отримувати вигоду від міжнародно визнаних установ, таких як ООН.

Але деякі експерти кажуть, що, можливо, США активніші в цій сфері, ніж здається. Якщо ці операції відбуваються в іноземних ЗМІ, вони, ймовірно, будуть невідомі англомовній американській аудиторії, яка намагається відстежити цю діяльність.

Інформаційна війна

Наприклад, кіберкомандування США вживали заходи, щоб перешкодити і заплутати ІДІЛ і їх операції. Вони відправляли повідомлення окремим співробітникам російської військової розвідки, які, як стверджується, були причетні до спроб посіяти розбрат серед американської громадськості та зірвати недавні вибори.

Однак деякі скептично ставляться до загальної ефективності. Херб Лін (Herb Lin), старший науковий співробітник в області кіберполітіки та безпеки в Стенфордському університеті, стверджує, що кібероператори, ймовірно, не найкращий вибір для проведення таких операцій.

У статті, опублікованій влітку в Cyber Defense Review, він написав, що досвід, необхідний для проведення психологічних або інформаційних операцій, виходить за рамки набору навичок кібероператорів. Він припустив, що повинна існувати організація, яка може об'єднати фахівців з психологічних операцій і кібероперацій як рівних.

Читайте також: За п’ять хвилин до ворога: у США погодили продаж винищувачів Фінляндії, в Росії починають нервуватися