xcounter
#

Турецький бойовий робокатер вийшов на випробування (відео)

1373
Безпілотний катер ULAQ під час ходових випробувань
Безпілотний катер ULAQ під час ходових випробувань

Цей катер зможе діяти спільно з ударними безпілотними літальними апаратами

Турецькі компанії ARES Shipyard і METEKSAN Defense оголосили про спуск на воду та початок ходових випробувань дослідного зразка озброєного безпілотного надводного катера серії ULAQ під назвою SIDA.

Ці випробування проходять біля узбережжя Анталії, на півдні Туреччини, де розташована верф ARES.

Читайте також: Катери, озброєні дронами-камікадзе: чим США хочуть воювати у Південно-Китайському морі

"Ми з гордістю повідомляємо про запуск першого бойового безпілотного апарату серії ULAQ і початок ходових випробувань. Наша наступний крок – успішно завершити ці випробування та провести випробування керованими ракетами", – заявили генеральні директори ARES Shipyard та Meteksan Defense.

Вперше прототип цього роботизованого човна був представлений у жовтні 2020 року. ULAQ має дальність дії у 400 км і швидкість 65 км/год, може виконувати місії як вдень, так і вночі.

ULAQ безпілотний катер
Деталі про турецький безпілотний катер

Човном можна керувати як з мобільних транспортних засобів чи наземних пунктів управління, так і з морських платформ – авіаносців чи фрегатів.

ULAQ буде використовуватися для таких місій, як розвідка, спостереження, захист критичної інфраструктури, місії супроводження тощо.

Робокатер оснащений чотирма ракетами Cirit та двома L-UMTAS від Roketsan. Крім того, він буде оснащуватися системами постановки завад та радіоелектронної боротьби, щоб відповідати оперативним потребам.

Читайте також: Велика Британія хоче придбати власні "дрони-тральники": які безпілотні катери отримає Королівський флот