xcounter
#

Туреччина "втерла носа" Airbus та самостійно модернізувала літак А400М

2559
Літак А400М ВПС Туреччини, ілюстративне фото з відкритих джерел
Літак А400М ВПС Туреччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Турецькі конструктори системно створюють власні технологічні рішення по обслуговуванню та модернізації А400М, котрі потім можна буде продати іншим країнам-експлуатантам цього літака

Турецька оборонна компанія Turkish Aerospace змогла самостійно провести модернізацію одного із дев’яти військово-транспортних літаків А400М, що входять до складу ВПС Туреччини.

В рамках програми DIRCM один із турецьких А400М, що має бортовий номер MSN 105, отримав попередження про можливу атаку противника, і також – комплекс захисту від ураження ракетами противника, пише портал European Defense Review.

Читайте також: Важкий БПЛА Akinci отримає ще один український двигун від "Мотор Січ"
Літак А400М ВПС Туреччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для втілення програми DIRCM турецьким конструкторам довелось або переробити, або створити "з нуля" близько 400 елементів конструкції літака.

Turkish Aerospace володіє часткою в 5% акцій Airbus Defense and Space, тому А400М є в чомусь і "турецьким" продуктом також. Відповідно – Туреччина має прямий інтерес, щоб створювати власні рішення по модернізації літака А400М.

Літак А400М ВПС Туреччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відомо, що на даний момент Turkish Aerospace освоїла також самостійне обслуговування багатьох вузлів А400М. Мова зокрема про конус хвостової частини, закрилки, гальма, апарель десантного відсіку, гідравлічні системи та системи енергопостачання літака.

Тут варто відзначити, що Туреччина стала першою країною-експлуатантом А400М, яка змогла організувати технічне обслуговування та модернізацію цього літака без залучення підрядників від Airbus.

Літак А400М ВПС Туреччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як раніше розповідав Defense Express, у жовтні 2021 року Індонезія планувала укласти контракт на поставку двох літаків А400М у версії "повітряного танкера". Перемовини про можливу поставку А400М Індонезія веде уже чотири роки, на старті була мова про купівлю п’яти літаків цього типу.

Також Defense Express розповідав, що у вересні 2021 року Airbus отримав замовлення на поставку двох літаків А400М для ВПС Казахстану. Це замовлення Airbus розглядає для себе як "трамплін" для "стрибка" на ринок пострадянських країн.

Літак А400М в лівреї ВПС Казахстану, рендер ілюстративний
Читайте також: Airbus планує експансію A400M, "Укроборонпром" відмовився від перспективного Ан-188