xcounter
#

Цифрова епоха для Т-72: польський генерал розповів про переваги модернізованих танків

2987
Цифрова епоха для Т-72: польський генерал розповів про переваги модернізованих танків

Польський генерал розповів про те, як модернізація Т-72 вплинула на бойові можливості підрозділів польського війська

Польське видання Defence24 поспілкувалося з генералом-майором Кшиштофом Радомським, командувачем 16-й Поморської механізованої дивізії про модернізовані танки Т-72 та те, як вони підвищили бойові можливості підрозділів.

Т-72 Польша

Подаємо переклад роздумів генерала про модернізацію парка танків Т-72.

Читайте також: Польща шукає нові боєприпаси для Т-72

Про модернізацію загалом: "Модернізацію оцінюю дуже високо. Оновлені танки Т-72 значно підвищують боєздатність дивізії. Я говорю про всі покращення – від спостереження і зв’язку до точності стрільби й захисту екіпажу. Попри вік цих танків, завдяки відповідним процедурам – якісному ремонту й модернізації – вони залишаються ефективною зброєю".

Про дальність виявлення цілей: "Особливо тішить збільшення дальності виявлення цілей. Наразі цей показник збільшено до 4,5 км. Те саме й зі здатністю розпізнавання й ідентифікації цілей, тут ми відмічаємо стрибок до 2,5 км".

Т-72 Польша

Про систему зв’язку й навігації: "Нові засоби зв’язку й навігації привели Т-72 у цифрову епоху. Завдяки новим радіостанціям зв’язок, безумовно, став чіткішим і якіснішим. Передусім йдеться про радіостанцію 9311AP, яка має високий рівень захисту передачі даних і широку сумісність з іншою бойовою технікою нашої армії, зокрема з Leopard-2. Нове обладнання надає широкий спектр нових варіантів взаємодії.

Танк також отримав сучасну систему внутрішнього зв’язку Fonet і портативний робочий стіл, який дає можливість командиру керувати танками на відстані до 100 м.

Т-72 Польша

Щодо впроваджених опцій навігації, ключовим тут є GPS-приймач і вбудована карта місцевості. Завдяки тому, що командир танка може точно визначити свою позицію й в режимі реального часу спостерігати за полем бою, він може краще та точніше аналізувати тактичну ситуацію. А в нашому випадку швидкість та точність – одні з найголовніших вимог перемоги на полі бою".

Про порівняння Т-72 і ПТ-91: "Обидва танки мають власні сильні сторони. Загалом ми можемо поставити знак рівності між ними. Передусім це стосується систем спостереження і зв’язку.

Т-72 Польша

Щодо відмінностей, то ПТ-91 має кращий захист і систему управління вогнем. Окремої уваги заслуговує система Obra-3, завдяки якій екіпаж танка може вчасно виявити ворожі ракети й боєприпаси з лазерним наведенням, а також визначити відстань і напрямок джерела небезпеки, щоб поставити димову завісу чи завдати вогню у відповідь.

Щодо переваг Т-72, то це, безумовно, прицільні пристрої з інфрачервоною камерою й пасивні прилади наведення. Модернізований Т-72 ідеальний для використання в умовах поля бою, де діє велика кількість бойової техніки й є необхідність взаємодіяти один з одним".

Нагадаємо, у грудні 2019 року Польща отримала перші модернізовані Т-72 – Т-72М1. Загалом програма модернізації Т-72 триватиме до 2025 року.

Читайте також: На КБТЗ проводять завершальний етап випробувань модернізованого танку Т-72АМТ (фото)