xcounter
#

Стало відомо, коли буде рішення суду по факту захоплення РФ українських моряків біля Керченської протоки у 2018 році

380
Стало відомо, коли буде рішення суду по факту захоплення РФ українських моряків біля Керченської протоки у 2018 році

Рішення Міжнародного трибуналу з морського права у справі про захоплення РФ українських моряків і кораблів у Чорному морі очікується за два роки

За словами заступника міністра закордонних справ України, агента України в міжнародних судових інстанціях у справах проти Росії Євгенія Єніна, Україна очікує винесення рішення Міжнародним трибуналом з морського права у справі про захоплення Росією українських моряків і кораблів у Чорному морі наприкінці 2020 - початку 2023 року

"Рішення про подальший перебіг розгляду ухвалюватиме саме арбітражний трибунал, який може, відповідно, або розділити процес на дві стадії: юрисдикційну і по суті, або об'єднати їх в одну і розглядати як єдине ціле. Ми очікуємо рішення трибуналу протягом кінця 2022-го - початку 2023 року", - сказав він під час онлайн-брифінгу в 22 травня 2020 року.

Заступник міністра закордонних справ України, агент України в міжнародних судових інстанціях у справах проти Росії Євгеній Єнін

Заступник міністра зазначив, що відповідно до вимог регламенту, РФ матиме три місяці на висловлювання своїх заперечень щодо юрисдикції в цій справі.

"Наша мета - щоб у рішенні арбітражного суду було чітко зафіксовано, що російська сторона порушила вимоги міжнародного морського права, що Росія в майбутньому має утримуватися від аналогічних порушень на адресу українських військових кораблів, що Росія має виплатити належну компенсацію морякам, МВС і Державі Україна", - наголосив він.

Під час брифінгу він підписав він підписав меморандум до Міжнародного трибуналу, який передбачає, правову позицію України, яка чітко і детально описана щодо того, які саме норми порушила російська сторона, а також опис фактів для підтвердження правової позиції України, свідчення свідків, експертів.

"Нашими свідками, зокрема, є капітан проходу Гриценко, командири суден Мокряк, Небилиця, Мельничук, а також інші члени екіпажу. Свідчення також дає Микола Полозов, це адвокат, який представляє моряків у російському суді. Крім того, ми найняли дуже круту британську компанію, яка спеціалізується саме на оцінці збитку, нанесеного саме кораблям", - додав він.

Український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" затримані РФ у 2018 році

"Ми можемо говорити про структуру означеної шкоди. Перший елемент - це збиток, завданий Військово-Морським силам України: за ремонт суден, а також за неможливість використання зазначених суден протягом одного року. Крім того, другий елемент - це матеріальна і моральна шкода нашим морякам, яких незаконно тримали в російській в'язниці (СІЗО - ІФ) "Лефортово" понад дев'ять із половиною місяців. Окрім того, це збиток Державі Україна за порушення її прав", - зазначив заступник міністра.

Як відомо, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в нейтральних водах в районі біля Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

18 листопада 2019 року українські судна у супроводі російської берегової охорони були передані українській стороні.

20 листопада командувач Військово-Морських сил України адмірал Ігор Воронченко заявив, що повернені кораблі - не на ходу, росіяни, за його словами, їх "угробили". "Росіяни їх угробили: познімали навіть плафони, розетки та унітази", - сказав Воронченко.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ проаналізує стан трьох повернених Росією кораблів ВМС України й обов'язково звернеться до РФ, щоб було повернуто те, чого на них бракує.