xcounter
#

США розширюють присутність в Арктиці

164
База американських ВПС в Гренландії
База американських ВПС в Гренландії

США планують відкрити консульство в Гренландії цього року

Адміністрація Дональда Трампа планує цього року відкрити консульство в Гренландії та надати допомогу обсягом $12 млн на розвиток сфери природних ресурсів, технологій у сфері енергетики, освіти й туризму тощо. Зазначається, що з таненням льодів в Арктиці буде відкрито доступ до значних мінеральних ресурсів Гренландії.

На території острова є американська військова база. Вона має важливе значення для США і НАТО з погляду попередження про ракетні удари й для спостереження з космосу.

Читайте також: З підозрою на зброю: США посилили контроль над експортом продукції подвійного призначення до Китаю
Авіабаза Туле
Канадські літаки на авіабазі Туле. Фото: Девід Бьюкенен, ВПС США

У США також занепокоєні тим, що Росія активно проводить мілітаризацію регіону, повідомляє AFP із посиланням на американського посадовця.

У Гренландії новину про відкриття консульства вважають позитивною. Водночас у Державному департаменті США наголошують, що всі заходи з відкриття консульства будуть здійснені після консультацій з Данією. Однак деякі данські політики вважають, що зближення США з територією неприпустиме. "Абсолютно нечувано, щоб близький союзник намагався створити таким чином перепони між Данією та Гренландією", – заявила в інтерв’ю Reuters Карстен Хонге, політик провладної соціалістичної партії Данії.

Читайте також: За прикладом України: Польща хоче арештувати активи "Газпрому" в проекті "Північний потік - 2"
ТЕГИ НАТО