xcounter
#

США масштабують свій флот розвідувальних підводних БПЛА: у планах дві сотні одиниць

1544
Remus 300, фото — HII
Remus 300, фото — HII

Безпілотник Lionfish базується на платформі Remus 300​ від HII, яку американське військо обрало у березні 2022 року

Американське військо сьогодні працює над оснащенням свого військово-морського флоту різними типами морських безпілотників — компанія HII (Huntington Ingalls Industries) отримала контракт від ВМФ США на постачання підводних безпілотників, і ця угода — це перша масштабна закупівля американського флоту в рамках їхньої програми Lionfish, розповідають у HII.

Всього у рамках контракту ВМФ США можуть отримати до 200 підводних безпілотників, сума угоди становить до 347 млн доларів, тобто один безпілотник орієнтовно обійдеться у 1,735 млн доларів.

Читайте також: В Армії США не завжди знають, де і скільки мають "зайвої" зброї: що з нею буде, коли все познаходять

remus 300 підводний безпілотник
Remus 300, фото — HII

Для порівняння — у виданні відзначають, що першочергова закупівля була здійснена наприкінці вересня через щоденні списки контрактів Міноборони, і тоді йшлося про закупівлю дев’яти безпілотників за 19 млн доларів. Тепер же стало відомо про максимальну кількість безпілотників, закуплених у рамках контракту, і на кількості ціна, відповідно, знизилася.

Щодо програми Lionfish, то це ініціатива ВМФ США з оснащення служби малими підводними безпілотниками, які базуватимуться на конструкції UUV Remus 300 від HII, але водночас матимуть низку змін згідно з вимогами військових.

підводні безпілотники
Remus 300, фото — HII

Платформу Remus 300 у ВМФ США обрали для своїх потреб у березні 2022 року, він замінить у флоті інший безпілотник, Mk18 Mod 1 Swordfish, який базується на тій же платформі Remus від HII, але у версії 100.

Підводний безпілотник Lionfish призначений для збору розвідувальної інформації. Які саме оновлення у порівнянні з "базовою" платформою отримав цей безпілотник не повідомляється, але відомо, що це модульна платформа, яка може бути переконфігурована за допомогою різних датчиків та корисного навантаження залежно від типу місії.

Читайте також: Поки ЦАХАЛ скидає зі своїх F-16 бомби з 50-х років, США швидко передали Ізраїлю високоточні SDB