xcounter
#

Служба зовнішньої розвідки України планує замовити капітальний ремонт секретного об'єкта "Сіріус"

7151
Комплекс "Овідіополь-2" в Одеській області / Фото: "Думская"
Комплекс "Овідіополь-2" в Одеській області / Фото: "Думская"

Мова йде про ремонтні роботи на одному з об'єктів секретного комплексу "Овідіополь-2"

Згідно з оприлюдненою на майданчику державних закупівель ProZorro інформацією, СЗР України планує укласти угоду з приватною компанією ТОВ "Промин Буд Сервис" на 4 492 798,84 гривні.

За ці кошти проведуть "роботи з капітального ремонту споруди спеціального призначення "Сіріус", розташованої в смт. Великодолинському Овідіопольського району Одеської області".

Читайте також: Українська розвідка безповоротно відірвалася від совка – Верховна Рада прийняла відповідний закон
тендер

За планом, ремонтно-відновлювальні роботи мають бути завершені до 20 грудня 2021. Сам контракт ще не підписаний, хоч "Промин Буд Сервис" вже офіційно визнаний переможцем. При цьому тендерна комісія відхилила конкурентну пропозицію від ТОВ "Український виробничо-будівельний Альянс Центр", хоч вона й мала меншу вартість.

Згідно з оприлюдненим СЗР переліком робіт, мова йде про повне відновлення власне однієї з двоповерхових будівель комплексу, та встановлення в приміщення різних видів апаратури (загального призначення).

Комплекс "Овідіополь-2" в Одеській області / Фото: "Зоотроп"

При цьому власне рефлектор комплексу буле лише очищена від старої фарби й дефектований та вкритий новим захисним шаром радіопрозорої фарби. Також будуть оброблені поворотні механізми рефлектору, його металеві частини та каркас (очищені від краски та корозії й заново пофарбовані).

Варто додати, що комплексу "Овідіополь-2" з радянських часів й досі є одним з самих секретних об'єктів. Про його роботу відомо лише те, що при СРСР комплекс входив в систему 16-го управління КДБ, який відповідав за електронну розвідку і радіоперехоплення. Ловив, в тому числі дані, які транслювали в рідні штаби ворожі супутники.

Антена комплексу "Овідіополь-2" в Одеській області / Фото: akimov

Цілком імовірно, що на сьогодні цей комплекс займається тими самими завданнями, але вже на користь Служби зовнішньої розвідки України.

Читайте також: Українська розвідка: шляхи до вдосконалення