xcounter
#

Словаччині знадобиться 5 років, щоб "пересісти" на колісний аналог БМП-2

1758
Фінська колісна БМП Patria 8×8 AMV XP, ілюстративне фото з відкритих джерел
Фінська колісна БМП Patria 8×8 AMV XP, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб досягти рівня локалізації в понад 40% у цьому проекті, словаки хочуть залучити понад 40 оборонних підприємств

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь та міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен уклали офіційний контракт на поставку 76 колісних бойових машин піхоти Patria 8×8 AMV XP фінського виробництва для словацької армії. Про це повідомляє портал Defense Brief.

Читайте також: Чехія та Словаччина спільно знайшли спосіб, як замінити понад 400 своїх БМП-1 та БМП-2

За контрактом передбачається, що одна фінська Patria 8×8 AMV XP коштуватиме словакам 4,67 мільйона євро. На першому етапі Міноборони Словаччини хоче придбати саме 76 таких колісних БМП, можливий обсяг закупівлі – до 500 машин.

Словацька BVP-M, ілюстративне фото з відкритих джерел

Оборонне відомство Словаччини наголошує, що купує фінські Patria 8×8 AMV XP в рамках програми по заміні парку бойових машин піхоти радянського виробництва в 148 одиниць БМП-1, 91 одиницю БМП-2 та 18 BVP-M. Перші поставки Patria 8×8 AMV XP мають початись у 2023 році, завершитись мають до 2027 року.

Patria 8×8 AMV XP для армії Словаччини буде оснащена бойовим модулем Turra-30 з 30-мм гарматою GTS-30/A словацького виробництва. І за рівнем своєї вогневої міці фактично виступатиме аналогом радянської БМП-2.

Фінська колісна БМП Patria 8×8 AMV XP під час демонстрації у Братиславі в 2018 році, фото з відкритих джерел

Передбачається, що словацька оборонна компанія KONŠTRUKTA-Defence та фінська Patria спільно працюватимуть над виробництвом Patria 8×8 AMV XP. Перші вісім машин будуть повністю виготовлені на потужностях у Фінляндії та виступатимуть такими собі «демонстраторами технологій» для працівників словацького ОПК.

Наступні 68 машин – виготовлятимуться в кооперації із понад 40 словацькими підприємствами, при цьому рівень локалізації виробництва Patria 8×8 AMV XP безпосередньо в Словаччині перевищуватиме 40%.

БМП-2 словацької армії, фото ілюстративне
Читайте також: Україна знайшла нового постачальника снарядів до Д-30, назва виробника вкрай здивує (відео)