xcounter
#

Словаччина визначила "схему", за якою готова передати Україні літаки МіГ-29

62293
МіГ-29 словацьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
МіГ-29 словацьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб втілити цей план у життя, Братиславі знадобиться допомога Варшави та Чехії

Уряд Словаччини визначився зі "схемою", за якою Братислава готова передати свої винищувачі МіГ-29 Повітряним Силам ЗСУ. Про це йдеться в публікації видання Business Insider.

"Схема" насправді проста – словацька влада готова передати нам винищувачі після того, як Польща та Чехія зможуть взяти під свій захист повітряний простір Словаччини. В який строк словаки готові дати нам МіГ-29, і які сили та засоби потрібні чехам та полякам, щоб прикрити небо Словаччини – не розкривається із зрозумілих причин.

Читайте також: Наші Мі-8 застосували по рашистам важкі ракети С-13 (відео)
Винищувачі JAS 39 Gripen ВПС Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут головне, що подолано певний психологічний бар’єр – у квітні Словаччина передала нам ЗРК С-300, натомість США, Німеччина та Голландія розмістили чотири комплекси Patriot.

У забезпеченні протиповітряної оборони країни НАТО традиційно роблять ставку саме на винищувальну авіацію, зенітно-ракетні війська відіграють роль другорядну. За довідником The Military Balance за 2021 рік бачимо картину наступну: Словаччина має 9 винищувачів МіГ-29А та 2 винищувачі МіГ-29УБ, Чехія має в своєму розпорядженні 12 винищувачів JAS 39 Gripen C та 2 винищувачі JAS 39 Gripen D; Польща має 22 винищувачі МиГ-29А та 6 МиГ-29УБ, та 50 винищувачів типу F-16 усіх типів.

Винищувачі МіГ-29 та F-16 ВПС Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

До початку війни РФ проти України передбачалось, що в 2022 році Словаччина отримає перші із 14 винищувачів F-16, поставка яких була замовлена в США. Чи будуть тепер ці літаки поставлені словакам у строк – поки невідомо.

Читайте також: У країнах НАТО почали переносити строки списання озброєння: як це вплине на Україну