xcounter
#

Система "Дзвін": компанія-розробник пояснила свою позицію

4246
Поки триватиме розслідування Міноборони, успішне завершення робіт по системі "Дзвін" буде неможливе
Поки триватиме розслідування Міноборони, успішне завершення робіт по системі "Дзвін" буде неможливе

Компанія "ЕВЕРЕСТ ЛІМІТЕД", розробник автоматизованої системи управління військами "Дзвін", подала до Господарського суду Києва з позовом про неналежне виконання замовником, тобто Міноборони, взятих на себе зобов’язань по державному контракту.

Провадження за цим позовом уже відкрите, повідомляє "Ліга оборонних підприємств України".

Автоматизована система управління "Дзвін" під час бригадних навчань, ОК "Північ", лютий 2020 року

Там також наголошують: упродовж березня 2021 року у вітчизняних ЗМІ мала місце низка відеосюжетів та публікацій стосовно дослідно-конструкторської роботи, шифр "ДЗВІН-АС", яку ТОВ "ЕВЕРЕСТ ЛІМІТЕД" виконує в рамках державного оборонного замовлення.

Читайте також: САУ "Богдана" знову готують до стрільб, а Excalibur Army очікує, коли Україна розрахується за вже поставлені 155-мм снаряди

Такі публікації базувались "на основі припущень, суб’єктивних висновків, без доведеного факту провини".

Внутрішній вигляд командно-штабної машини, оснащеної АСУ "Дзвін" та інформаційною системою Hermes

Відповідно суспільному резонансу, Міністерство оборони України взялось з’ясовувати ситуацію, відповідно - подальше фінансування ДКР, шифр "ДЗВІН-АС" припинено, введення системи в експлуатацію до завершення розслідування є неможливим.

"В підсумку маємо те, що як оборонне відомство, так і ТОВ "ЕВЕРЕСТ ЛІМІТЕД" мають значні репутаційні втрати, а Збройні Сили України і надалі залишаються без сучасної автоматизованої системи управління, яка край важлива для нашої армії в умовах ведення бойових дій», - говорить "Ліга оборонних підприємств України".

Автоматизована система управління "Дзвін" під час бригадних навчань, ОК "Північ", лютий 2020 року

Там також деталізують: публікації в ЗМІ по темі розробки АСУ "Дзвін" опираються на "аудиторський звіт, що носить тенденційний характер та не відповідає цілі аудиту".

"Головним в висновках звіту мало бути проведення аудиту діяльності саме Управлінням розвитку і автоматизації Апарату Головнокомандувача Збройних сил Українипо супроводженню виконання ДКР, шифр "ДЗВІН-АС", а не оцінка і ревізія прийнятих МОУ, ЦНДІ та споживачем ДКР рішень, і тим більше, не функціонал ДКР, в якому, як видно із змісту акту, залучені до проведення аудиту військовослужбовці не розумілись", - деталізує "Ліга оборонних підприємств України".

Так виглядав один із епізодів бригадних навчань ОК "Північ", що відбулись в лютому 2020 року, і під час яких була задіяна АСУ "Дзвін"

При цьому, листів щодо допуску представників аудиторської групи на територію ТОВ "ЕВЕРЕСТ ЛІМІТЕД" з метою проведення аудиту до Виконавця не надходило.

Члени аудиторської групи доступу до розроблених в ході виконання ДКР матеріалів (документації, програмного забезпечення тощо) не мали, та за їх отриманням до Виконавця ДКР – ТОВ "ЕВЕРЕСТ ЛІМІТЕД" не звертались.

Автоматизована система управління "Дзвін" під час бригадних навчань, ОК "Північ", лютий 2020 року

Як зазначається в тексті звіту, до внутрішнього аудиту було залучено сторонніх експертів, зокрема – трьох представників військової частини А2724, і ця обставина може вказувати на конфлікт інтересів: представники в/ч А2724 є розробниками системи "Дельта", яку вони самі вважають конкурентною та протиставляють АСУ, що розроблена в ДКР, шифр "Дзвін-АС".

"Цілком можливо, що спотворення реальної картини та результатів виконання ДКР вчинено з метою введення в оману керівництва МОУ, а в діях членів комісії вбачаються ознаки протиправних діянь, які призводять до підриву обороноздатності армії під приводом чергової перевірки та ревізії робіт", - наголошує "Ліга оборонних підприємств України".

Ось так схематично виглядає робота російської автоматизованої системи управління військами тактичної ланки "Созвездие"
Читайте також: "Дзвін" на практиці: командувачі Сухопутних військ та ОК "Північ" оцінили роботу нової АСУВ - пряма мова та відео