xcounter
#

Швеція приєднається до програми виробництва фінських БТР Patria

2721
Фінський бронетранспортер Patria 6×6, фото ілюстративне
Фінський бронетранспортер Patria 6×6, фото ілюстративне

Шведське військо має близько 200 колісних бронетранспортерів виробництва 1980-х років, які уже потребують заміни

Швеція офіційно оголосила своє бажання приєднатись до програми виробництва колісних бронетранспортерів Patria 6×6, яку зараз спільно ведуть Фінляндія, Латвія та Естонія. Про це пише портал European Defence Rewiew.

Деталі участі Швеції в програмі виробництва шестивісних БТР Patria 6×6 поки що не розкриваються. Але цілком логічно припустити, що шведи хочуть виробляти фінські Patria 6×6, щоб оновити парк власних бронетранспортерів. За даними з відкритих джерел, збройні сили Швеції зараз мають в своєму розпорядженні близько 200 бронетранспортерів XA-180, XA-202 та XA-203, що вироблялись в Фінляндії у 1980-х роках.

Читайте також: Навіщо до військ Росії повернули "Малку" та "Тюльпан" – атомні знаряддя часів "Холодної війни"
Бронетранспортер XA-203 шведської армії, фото ілюстративне

Як раніше розповідав Defense Express, наприкінці серпня 2021 року Фінляндія та Латвія уклали рамкову угоду про організацію спільного виробництва бронетранспортерів Patria 6×6.

За умовами цієї угоди, протягом 2021-2029 років латвійське військо має отримати 200 таких БТР.

Фінський бронетранспортер Patria 6×6, фото ілюстративне

В свою чергу, бронетранспортер Patria 6×6 розроблений як певна компіляція бронемашин Patria XA та Patria AMV, відповідно – і поєднує переваги обох цих бронемашинах.

Зокрема, Patria 6×6 має просторий десантний відсік, з іншої сторони – цей бронетранспортер простий в управлінні та обслуговуванні. Завдяки ефективній силовій установці та незалежній підвісці, запозиченої із Patria AMV бронетранспортери Patria 6×6 демонструють відмінну прохідність по усім типам рельєфу.

Фінський бронетранспортер Patria 6×6, фото ілюстративне
Читайте також: ДККБ "Луч" наразі виконує п'ять контрактів на постачання ПТРК