xcounter
#

Саудівська Аравія отримала першу РЛС для THAAD на які витратила 15 млрд доларів

4584
AN/TPY-2
AN/TPY-2

Від моменту замовлення до постачання РЛС AN/TPY-2 пройшло чотири роки

Американська компанія Raytheon відзвітувалась про передачу Саудівській Аравії першої радіолокаційної станції AN/TPY-2, який призначений для виявлення та відстежування балістичних ракет та входить до системи протиракетної оборони THAAD.

Це надпотужна РЛС, яка споживає близько 2 МВт та має площу 9,2 м², побудована на технології GaN (нітрид галію) та працює у X-діапазоні (8,55-10 ГГц). Він має інструментальну дальність у 1000 км, за іншими джерелами понад 2000 км. Водночас офіційно у Raytheon цей параметр не публікують, але зазначають, що з часу появи AN/TPY-2 у 2000-х роках до нього було внесено понад 50 оновлень.

Читайте також: Що всередині баражуючого боєприпаса Switchblade 600 і який недолік його бойової частини (фото)
AN/TPY-2
AN/TPY-2

Вкрай важливо те, що ця РЛС вміє не лише помічати й стежити за об'єктами, а розрізняти реальну загрозу від хибних цілей та уламків. Бо без цієї функції AN/TPY-2 не міг би забезпечити роботу THAAD, яка відповідає за перехоплення балістичних загроз на дальностях до 200 км та на висотах до 100-150 км.

AN/TPY-2

Зазначимо, що Саудівська Аравія у 2020 році замовила у США системи THAAD, які обійшлись їй у, орієнтовно, 15 млрд доларів. За ці кошти країна має отримати 44 пускові, 360 ракет-перехоплювачів, 16 секцій машин управління та зв'язку та 7 AN/TPY-2.

THAAD
Пускова THAAD

Таким чином на постачання першої РЛС Raytheon знадобилось чотири роки. Але схоже, що розгортання THAAD у Саудівській Аравії йде за планом, бо введення в експлуатацію першої батареї THAAD заплановано на 2026 рік, а всіх семи до 2028 року.

THAAD

За наявною інформацією, батареї THAAD будуть поступово розгорнуті по всій країні, прикривши економічні, військові, промислові та логістичні центри. Але навіть витративши 15 млрд доларів на цей ешелон протиракетної оборони Саудівська Аравія все одно не прикриває їм всі 100% своєї території.

Читайте також: Велика Британія замовляє розробку своєї "Паляниці": далекобійної, дешевої та масової зброї за проєктом Brakestop