xcounter
#

Російський "Бумеранг" задимівся після параду в Москві (коментар)

1161
К-17 ВПК-7829 "Бумеранг" задимівся після параду
К-17 ВПК-7829 "Бумеранг" задимівся після параду

Бронемашина К-17 "Бумеранг", яка вже багато років розглядається в РФ як "перспективна", вийшла з ладу та ледь не згоріла одразу після Параді в Москві 24 червня 2020 року

В Інтернеті з’явилося відео, де "новітній" та "неповторний" російський бронетранспортер К-17 "Бумеранг" ледь не згорів після проведення параду в Москві 24 червня 2020 року. Запис зроблено на перетині вулиць Мневники и Дем’яна Бідного в Північно-західному окрузі російської столиці.

К-17 ВПК-7829 "Бумеранг"

З-під машини в якийсь момент почав йти густий сизий дим. Транспортний засіб проїхав близько 100-150 метрів, після чого зупинився. Надалі через деякий час до бойової машини підігнали армійський автомобіль-евакуатор, після чого "Бумеранг" евакуювали.

Читайте також: ​Чому Росія не змогла запустити Т-14 "Армата" у серію

Наразі не відомо, що саме сталося з машиною. Версія деяких російських оглядачів про те, що це було не штатне спрацювання термодимової апаратури (ТДА), не витримує критики – тому що характер диму та місця його генерування не відповідає тому, що спостерігається під час штатної роботи ТДА.

За попередніми оцінками, причиною задимлення, скоріш за все, стали проблеми з роботою двигуна та його раптовий вихід з ладу. Зокрема, найбільш ймовірно, що в результаті перегріву двигуна прогоріла прокладка головки блоку циліндрів у наслідок чого до циліндрів почала поступати охолоджуюча рідина. Про це може свідчити характерний сизий колір диму, що може бути свідчинням присутності пари у вихлопних газах.

Особливістю вихлопної системи двигуна БМ К-17 "Бумеранг" є те, що її вихідний отвір розташований у колісній ніші переднього правого колеса

В подальшому, розвиток ситуації міг призвести до гідроудару та повного виходу з ладу двигуна. Не виключено, що в певний момент у моторно-трансмісійному відділенні спрацювала система пожежегасіння (про це міг свідчити вихід зі щілин білого диму - парів вуглекисню, який викоритсовується у якості активної речовини в автоматичній системі пожежгасіння.

Також на відео чітко видно, що дим з МТВ потрапляв в середину машини, в тому числі, в десантне відділення. Але "заінструктований" екіпаж ризикуючи життям залишався всередині машини (навіть після спрацювання автоматичної системи пожежогасіння). Останнє особливо небезпечно для людей, і екіпажу належить екстрено евакуюватись в такому випадку, щоб уникнути задухи.

Пропаганда РФ стверджує, що К-17 ВПК-7829 "Бумеранг" є перспективною колісною платформою середньої ваги, що розробляється ТОВ «Військово-промислова компанія».

Вперше машина була представлена на закритому показі на виставці Russia Arms EXPO в 2013 році. Надалі була відкрито представлена широкій публіці на репетиції параду Перемоги в 2015 році. Перші поставки серійних зразків повинні були початися в 2019 році, однак цього не сталося. На сьогодні обіцяють серію машин вже у 2022 році, але, як свідчить досвід, особливо російського ОПК, не факт, що це відбудеться і у знову призначений термін.

Як наголошують в РФ, машина оснащена дистанційно-керованим універсальним бойовим модулем "Бумеранг-БМ", озброєним 30-мм автоматичною гарматою 2А42 (боєзапас 500 снарядів), 7,62-мм кулеметом ПКТМ (боєзапас 2000 патронів) і двома здвоєними пусковими установками ПТРК "Корнет".

Варто зазначити, приклади раптового виходу з ладу російської техніки є не виключенням. Схожий випадок відбувся з танком Т-90С під час виставки озброєння у 2003 році у Нижньому Тагілі.

Читайте також: Т-90М "Прорыв" у нікуди: чому Росія не змогла зробити навіть "недоАрмату"